В писмо те заявяват, че не са втора ръка производители за общността

Земеделските производители от балтийските държави имаха предвидена среща за днес, 13 декември в Брюксел, за да поискат по-справедливо разпределение на плащанията в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

Фермерите от Естония, Латвия и Литва бяха заявили, че ще се стремят да окажат натиск върху лидерите на ЕС, когато обсъждат многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г.

Седмица по-рано балтийските фермери изпратиха писмо до президента на Съвета на ЕС Доналд Туск. В него заявяват, че

изчислителният модел на ОСП е остарял

и ще протестират, за да призоват за справедливо изчисление на директните плащания в рамките на ОСП. Тъй като продължават да получават най-ниските преки плащания в ЕС, въпреки факта, че производствените им разходи са над средните за ЕС.

Протестът бе предвиден да се организира от две групи земеделски стопани - Балтийската и Източна коалиция.

Майра Дзелцеладжа, зам.-председател на Латвийската асоциация на земеделските производители (ZSA) и Балтийската коалиция, коментира, че те продължават да получават плащания, които са около 60% от средните за ЕС, а същевременно производствените им разходи са далеч над средното за ЕС - 129% в Естония, 112% в Литва и 113% в Латвия. Напомнят, че лидерите на ЕС обещават да се справят с тази аномалия в продължение на много години, но все още това не става.

Ако искаме справедлив европейски единен пазар

тази разлика трябва да бъде разгледана в преговорите за бюджета на ЕС, защото балтийските фермери не са земеделци втора класа, казва тя пред EURACTIV.com.

Аруна Свитуйъс, председател на другата селскостопанска камара и водещ организатор за протеста на Източната коалиция, заявява, че новите страни-членки са изоставени твърде дълго и те ще искат евролидерите да изравнят преките плащания, защото ОСП плаща на земеделските стопани в по-новите държави-членки далеч по-ниски субсидии, отколкото земеделските стопани в първоначалните членове на ЕС, което продължава дълги години.

Постигането на по-справедливо разпределение на плащанията е приоритет за Еврокомисията, която предложи да се направи сближаване на преките плащания с една крачка напред през следващия финансов период, заявил е говорителят на ЕС пред EURACTIV, но според него когато повечето държави-членки са изправени пред намаляване на техния пакет за директни плащания с 3,9%, преките плащания в балтийските страни ще могат се увеличат с около 4% в сравнение с базовите средства.

Според ЕС предложенията сега се обсъждат от съзаконодателите - Европейския парламент и държавите-членки в Съвета. И докато не бъде постигнато споразумение, не можеда се спекулира с резултатите от дискусиите за бъдещата политика.