. Резитбата на овощните дървета трябва да е приключила преди провеждането на зимното пръскане, което се прави през март.

. По време на резитбата се отстраняват гъсеничните гнезда, яйчни купчинки и пръстенчета, мумифицирани плодове – събират се и се изгарят.

. При костилковите овощни видове трябва да се изрежат до здраво всички клонки, заразени от кафяво гниене и сачмянка.

. При ябълките се изрязват клонките, нападнати от брашнеста мана.

. При семковите овощни видове, ако има клонки поразени от огнен пригор, те се изрязват до 30-40 см под мястото на заразата и се изгарят.

. Големите отрези се намазват с блажна боя, за предпазване на дървесината от заразяване с болести и неприятели. Добре е към боята да се добави и подходящ фунгицид.

. Инструментите за резитба се дезинфекцират със спирт за горене или белина, разредени с вода в съотношение 1:10.