Добре е да се знае, че  някои сортове като акациевият и кестеновият мед не кристализират една, две, а понякога и повече години, напомня доц. д-р Пламен Христов, ИЖН-Костинброд, опитен пчелин Дебелец, във в. "Пчела и кошер".

Това е така, обяснява специалистът, защото разтворимостта на глюкозата рязко нараства в присъствието на фруктоза и момента на пренасищане се отдалечава. А вече стана ясно, че за появата на кристализационния процес е необходима преситеност на разтвора и наличие на кристализационни центрове.

Особено важно за здравето на меда се оказва фактът, че образуваните глюкозни кристали са всъщност по-тежки от средната плътност на меда (1,56 спрямо 1,4-1,45). Ето защо при мед с ниска плътност, т.е. с нормално, но в горната граница водно съдържание и с повече глюкоза, кристализацията започва от дъното, а в горните слоеве остава рядка течна фракция мед, но с повишено водно съдържание. Тоест налице е реализирана опасната слоеста кристализация.

Това явление е много рисково, защото се създават условия за развитие на осмофилни дрожди в разредената част на меда. А те при подходящи температурни условия бързо предизвикват ферментация на меда.