Кобилата Холи, която живее и работи във ферма в американския щат Вирджиния разработва гениален план по снабдяване с любимото й сено, след като вижда, че някой е оставил отворена външната врата на двуетажния сеновал. Явно съобразителното животно си спомнило, че оттам му носят любимото лакомство и затова решава сама да стигне до него.

Холи бързо изтропкала по стръмната стълба, изкачила се на втория етаж и явно решила, че е попаднала в рая на конете. Но когато дошло време да се връща обратно, се оказало, че не може да слезе по стръмната стълба.

Стопанинът на Холи я открил там на следващата сутрин - сама и много тревожна. И станало ясно, че сам няма да се справи с положението, тъй като конете имат лошо възприятие за дълбочина - те лесно могат да се качат по стълба, но не могат да слязат дори със странична помощ. Тогава той е обадил на местните спасители, сред които има и технически екип за спасяване на едри животни. Дошъл и ветеринарен специалист, който дал на кобилата леко успокоително средство. След което завързали Холи, сложили й предпазна каска и фадромата започнала да я сваля от 7-метровата височина.

Веднага щом я издигнахме във въздуха, Холи погледна надолу и разбра колко е високо, разказват спасителите. Но се справи прекрасно.

След дългоочакваното спасение Холи ситата и малко изплашена Холи била готова да се уедини и да подремне.

Според спасителите това не е първият случай, в който любопитни коне попадат в странни ситуации, но благодарение на своевременна помощ животните остават цели и невредими.

Стълбата, по която Холи стига до сеното
Стълбата, по която Холи стига до сеното
Холи в конския рай
Холи в конския рай
Холи е готова за "слизане"по въздух
Холи е готова за "слизане"по въздух
Успешният край на спасителната операция
Успешният край на спасителната операция