Доклад с нови мерки обаче ще бъде приет през 2019 година

Тези данни изнесе евродепутатът Момчил Неков след операция SILVER AX III (2018), координирана от Европол и подкрепяна от Европейската служба за борба с измамите OLAF.

Според него за 2016 и 2017 г. и в България също е наблюдаван ръст на нарушенията и на заловените нелегални пестициди.

Специалната комисия, която Европейският парламент бе създал, за да разгледа процедурата на ЕС за употребата им, прие и доклад относно процедурата за разрешаването им.

Евродепутат Момчил Неков е единственият българин в състава на комисията, която бе в отговор на изразените опасения за риска от хербицидната субстанция глифозат, лицензът за чието разпространение в ЕС беше подновен от държавите членки за 5-годишен период през ноември 2017 г.

От нелегалния внос на пестициди

страдат българското земеделие, пчеларство и общественото здраве

затова се изисква да се засили контролът в държавата, допълва Момчил Неков.

Членовете на комисията, според него, са решили да не се използват препарати за растителна защита в области използвани от широката общественост - места, където има много хора – градове, централни градски части, паркове и т.н. А за държавите членки е  взето решение по-добре да изпълняват процедурата по оторизация с цел да се искат по-малко дерогации и удължаване на сроковете за използване на пестициди. Прието е 

ЕК да разрешава дерогации единствено при обосновани ситуации по спешност

Докладът, относно процедурата EC беше приет вчера следобяд от специализираната комисия към ЕП. С приемането му приключи мандатът на тази комисия. Очаква се в началото на следващата година докладът да бъде гласуван и приет и в пленарна зала.