Ще има дни, подходящи за работа в полето

Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ-БАН

През изминалия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от ниски средноденонощни температури, които доведоха до затихване на вегетацията при посевите със зимни житни култури и рапица. Падналите валежи от дъжд и сняг подобриха водното съдържание в горните почвени слоеве.

Образувалата се снежна покривка в полските райони на Северна България предпази от измръзване изостаналите (поради есенното засушаване) есенни посеви.

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от ниски средноденонощни температури. Зимните житни култури и рапицата ще са в покой. При рапицата ще се наблюдават фазите 3-5 лист и начало на образуването на розетка. При житните култури фазите ще са от поникване и листообразуване до начало на братене и братене.

В средата на периода се очаква повишение на температурите, като в Източна България се прогнозират дневни температури от порядъка на 10-15 градуса. Това ще създаде условия за краткотрайно възобновяване на вегетацията при посевите от пшеница, ечемик и зимна рапица. Промяна във фенологичните фази от развитието на земеделските културите не се очаква.

Прогнозираните валежи ще подобряват влагозапасите в еднометровия почвен слой.

През втората половина от периода отново ще настъпи понижение на температурите, като средноденонощните им стойности ще са под биологичния минимум необходим за протичане на вегетационните процеси при есенните култури.

Условия, подходящи за работа на полето и извършване на сезонните агротехнически дейности, ще има в началото на периода.