Аронията набра все голяма популярност у нас.

Растението е храст, който достига височина 2-2,5 м. Има лъскави, назъбени листа и синьо-черни плодчета. Плодовете на аронията са сходни с тези на касиса, но те са по-едри, по-твърди, с тръпчиво-кисел вкус.

Аронията е едно от най-полезните растения. Тя се препоръчва за укрепване на имунната система, при сърдечно-съдови проблеми, при заболяване на щитовидната жлеза, диабет и др. Съдържанието на йод в плодовете на аронията е неколкократно повече от това в другите овощни и храстовидни видове. По съдържание на витамин Р аронията е първенец сред овошките. Тя е богата на витамини от групите: В (В1,2,3,.), С, К, Е, на макро- и микроелементи (желязо, калий, фосфор, калций, магнезий, молибден и др.).

От аронията се приготвят ароматни сокове, компоти, вина и др. На по-големи площи тя се отглежда главно за нуждите на хранително-вкусовата и фармацефтичната промишленост.