Снежната покривка и дъждът, които паднаха през последните дни донесоха надежда за есенниците. Разбира се, тъй нужната за посевите влага, която те ще им осигурят, не е нито навреме, нито достатъчна, но все пак е нещо.

Изключително тежък се очертава новият сезон за есенните култури. Картината в страната, не е изненада за никого, е доста шарена. От сравнително добре развити растения в Североизточна България, готови да зимуват, до все още непоникнали полета с пшеница в Северозападна.

Съседна Румъния официално изнесе информация, че на този етап само около 20% от пшеничените посеви са поникнали.

Данните от нашето министерство сочат, че до момента са засети 10 млн. дка с пшеница, 930 хил. дка ечемик и 1,5 млн. дка рапица. При житните се отчита ръст, като при пшеницата е с 1,9% повече, а при ечемика – 1,7%, докато при рапицата има намаление на площите с около 6,3%

Трудно е да се прогнозира какво точно ще се случи с посевите. Разбира се, възможни са няколко сценария. Със сигурност ще има недоразвити растения, които по-трудно ще презимуват. Най-страшно е обаче, ако няма снежна покривка и зимата е по-студена, което ще доведе до доста провалени полета.

А иначе падналият сняг и дъжд са добре дошли за всички растения, независимо от това, в каква фаза се намират. А ако по-нататък има и подходящи температури, те ще продължат развитието си и ще достигнат до по-напреднали фази, които ще им позволят да презимуват по-успешно.

Какво е положението в различните райони на страната, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 22 ноември.