Целината може спокойно да се отнесе към лечебните растения. Благодарение на уникалния си състав тя помага при редица заболявания. Ароматните, изненадващо сочни и вкусни листа лесно се превръщат в основа на всяка салата или гарнитура на основното ястие. Идеално се комбинират с различни продукти, подходящи са за месни и рибни ястия.
Обикновено купуваме целина в магазина и безмилостно я режем в основата. Оказва се, че е напълно възможно от тази изрязана част да си “завъдите” ново растение в саксия и винаги да имате под ръка пресни зелени листа. Освен това, когато се развие, целината ще е красив зелен акцент във кухнята.
Изрежете основата на височина около 5 см. Поставете я в чаша вода, така че водата да не покрива повече от половината от “розетката”. Препоръчително е да поставите чашата на светло до прозореца. За да ускорите поникването, покрийте с прозрачен найлонов плик или прозрачен капак. Така ще създадете парников ефект.
След няколко дни в центъра на среза ще се появят първите зачатъци на листата. Горната част на среза започва да потъмнява, а от долната страна се появяват коренчетата. Когато корените достигнат желания размер, можете да засадите растението в саксия или направо в лехата, ако температурата на въздуха позволява.
Докато расте, можете да си късате от външните листа, което ще стимулира растежа на вътрешните.
Коментари