Целина в саксия

20 ноември 2018
Кулинария / Полезни съвети
66429
 

Целината може спокойно да се отнесе към лечебните растения. Благодарение на уникалния си състав тя помага при редица заболявания. Ароматните, изненадващо сочни и вкусни листа лесно се превръщат в основа на всяка салата или гарнитура на основното ястие. Идеално се комбинират с различни продукти, подходящи са за месни и рибни ястия.

Обикновено купуваме целина в магазина и безмилостно я режем в основата. Оказва се, че е напълно възможно от тази изрязана част да си “завъдите” ново растение в саксия и винаги да имате под ръка пресни зелени листа. Освен това, когато се развие, целината ще е красив зелен акцент във кухнята.

Изрежете основата на височина около 5 см. Поставете я в чаша вода, така че водата да не покрива повече от половината от “розетката”. Препоръчително е да поставите чашата на светло до прозореца. За да ускорите поникването, покрийте с прозрачен найлонов плик или прозрачен капак. Така ще създадете парников ефект.

След няколко дни в центъра на среза ще се появят първите зачатъци на листата. Горната част на среза започва да потъмнява, а от долната страна се появяват коренчетата. Когато корените достигнат желания размер, можете да засадите растението в саксия или направо в лехата, ако температурата на въздуха позволява.

Докато расте, можете да си късате от външните листа, което ще стимулира растежа на вътрешните.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

0

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

0

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско.

0

Според видеоклипче, пуснато в социалните мрежи, ние цял живот сме настъргвали кашкавала неправилно, като държим рендето вертикално, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Последни новини
0

И трябва да е леснодостъпна Котките са много претенциозни животни и това важи и за тоалетната им. Обикновено отворената тоалетна ги устройва. Но нейният основен недостатък

0

Боряна Плашкова Откакто засушаването стана все по-продължително и често явление, предизвикано от климатичните промени, учени от цял свят се опитват да улеснят живота на културните растения в

0

Извършват се следните практики: 0 избира се една рамка с изгладена празна светлокафява плодникова (корпусна) пита; 0 в 2 л кипната чиста питейна вода се изсипват 4 кг кристална бяла захар и се

0

Снегът не е опасен за овощните дървета и ягодоплодните видове. Растителните части имат различна устойчивост на студ. Корените например са много по-чувствителни от короната

0

В Китай се родиха първите хибриди между прасе и маймуна, като от осем екземпляра са оживели само два, пише в. "Метро". При провеждането на експеримента в четвъртия ден на зачатието в 4 хиляди свински

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гарванът спечели “Маскираният певец”, а под костюма, за огромна изненада на всички, се оказа Михаела Маринова. Предположенията на детективите бяха, че това са Крисия, Поли Генова или Виктория Георгиева. Михаела обаче успя майсторски да се прикрива на всички концерти и показа, че наистина е един от най-добрите гласове на музикалната ни сцена в

"Дяволските устни" се превърнаха в една от най-новите тенденции в разкрасяващите процедури. Кадри на подобни подобрения заляха социалните мрежи през тази година. Сензацията, за която се счита, че произхожда от Русия, сега набира скорост и във Великобритания, пише "Дейли мейл". Експерти и лекари обаче предупреждават да се избягва подобен вид устни

Българското кино трябва да се черви цял живот, че не използва достатъчно таланта на Стоянка Мутафова във филмите си. Може и да ви звучи невероятно, но до 1989 г. тя така и не изигра нито една главна роля. Не се обиди на режисьорите и когато все пак я канеха, препълни с живот и въодушевление и епизодичните си изяви