Какви изводи от практиката са направили експертите от Екофол

Земеделието в голямата си част е съпроводено от всякакви изненади. Тук не могат да се планират нито времето, нито добивите, нито цените...

Това, което може да се планира, са действия, които фермерите предприемат в различните ситуации.

Дългогодишният практически опит, който специалистите от фирма Екофол са натрупали, им позволява да предложат няколко препоръки за планиране в областта на храненето:

Много са факторите, които могат да доведат до намалено усвояване на почвено подадени хранителни елементи - ниско рН, високо рН, суша, киша, уплътняване на почвата, песъчлива почва, големи температурни амплитуди. При всички случаи, усвояването може да бъде повишено когато внасянето на листния тор е скоро след почвеното подхранване.

Храна по никое време не е излишна, но храната, подадена навреме, в правилната фаза, е с много по-висок ефект върху добива! Можем да извлечем максимална полза от направения разход за листен тор като планираме подаването му да е най-близо до фазите, които формират продуктивността при съответната култура!

Ако на полето видим дефицит на някой микроелемент, щетата за добива е налице! В природата няма монодефицити - всеки дефицит води след себе си още, и още... Можем да планираме използването на комплексен листен тор, за да не допуснем дефицити.

За доброто преодоляване на проблемите на полето, скоростта на действие е много важна. Тя определя доколко стреса ще се отрази на добива и качеството. Ако сме подготвени - ще спечелим време, а времето в този случай е пари. Можем да проучим и да се подготвим какво да направим ако и когато се появи някакъв стресов проблем на полето. Нищо, че не знаем дали ще има такава необходимост.

Не можем да планираме какво ще е времето (особено през есента). Затова пък можем да планираме да помогнем за добрия старт на културите. Какъвто и почвен тор да използваме, за неговото усвояване е необходим корен, а хранителните елементи около самото семенце стимулират точно покълването, поникването и старта на коренообразуването. Дребна грижа, с голям ефект.

Всеки добър земеделец познава условията, в които работи. Ако знаем, че работим в регион с кисели почви - необходимостта от молибден е повишена (особено във влажна година), за регионите с доказан борен дефицит - това е сериозен проблем и ако решим да подаваме борния тор почвено, ще ни трябва стократно по-голямо количество! И още, и още специфични особености. Можем да планираме така работата си, че природните дадености да ни попречат най-малко.

По въпроса за сушата и кишата винаги ще има и опоненти на планираните действия. Как да планираме, като не знаем какво предстои? Да, няма как да командваме времето и да осигурим жизнено-необходимия за растенията дъжд, а понякога и неговото спиране. Но можем да им помогнем да развият по-добър корен, по-здрави стъбла и повече фотосинтезираща листна площ, така че, когато сушата дойде (стига да не е тотална) - растенията да я понесат много по-безпроблемно.

При преовлажняване, само с листно хранене можем да осигурим хранителните елементи, които са блокирани в почвата и така в много от случаите да спасим посевите.