Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата.

. Надморската височина и районът са определящи дали може да се гледа даден овощен вид, или не. Повечето са подходящи за нашите климатични условия, но такива като кайсии, праскови и други, които не могат да се отглеждат навсякъде.

. Топлината е основният фактор, с който градинарите трябва да се съобразят. Той определя може или не може даден овощен вид или сорт да се гледа или не. Любителите, чиито градини се намират в райони, където има късни пролетни студове, трябва да са особено внимателни при избора на вид.

. Релефът също определя кое дръвче къде да се разположи. Повечето от вилните места са с неравен терен, ето защо е добре да се знаят някои особености. На по-равно място се засаждат ябълки, круши, праскови, дюли, както и всички останал и видове. На по хълмисти участъци стават сливи, джанки, череши, вишни, орехи, бадеми.

. Като цяло дръвчетата предпочитат слънчеви и открити места, но не ветровити. Така короната се огрява максимално от слънцето и растенията се развиват по-правилно.

. Естествено, колкото по-плодородна е почвата, толкова по-добре.

. Повечето овощни видове се развиват при почва, която е алкална до леко кисела реакция – 5.5-7.5 рН.