В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA.

Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата. Цените за пшеницата на Euronext отново тестваха съпротивата от 205 евро / тон за фючърса от декември.

Ако тази граница бъде преодоляна, тогава в бъдеще цените може да се опитат да тестват ново ниво на съпротива от 210 евро/т на Euronext.

Що се отнася до царевицата, има малко промени, въпреки доста "бичия" доклад на USDA.

Според анализа на FranceAgrimer, от 8 октомври, 15% от площта на меката зимна пшеница и 20% от площта на зимния ечемик са засяти.

Царевицата е събрана само от 65% от площите. Тази цифра е много по-висока, в сравнение със същия период на предходната година, когато поради неблагоприятни метеорологични условия реколтата е прибрана само от 24% от нивите.

Метеорологичните условия тази година са изключително необичайни с най-високите нива на дефицит на влага в по-голямата част на Франция, както и с аномално високи температури за сезона.

Дефицитът на влага продължава в Северна Европа.

На международната сцена Япония обяви търг за закупуване на 116 000 тона фуражна пшеница с произход от САЩ или Канада.

Рапичните котировки не показаха големи промени в петък, въпреки увеличението на цените на палмовото масло и соята. Разликата между цената на рапичното масло и другите растителни масла остава значителна.