Сините домати са склад на полезни вещества! Патладжаните съдържат почти всички витамини и микроелементи, от които се нуждаем. За съжаление ние се сещаме по-рядко за тях.

Най-лесният начин за приготвяне на патладжани е на фурна. От син домат можете да направите вкусни гарнитури, пълнени ладии или рататуй. При приготвянето на патладжани на фурна могат да се получат чудесни резултати, стига да се спазват някои прости правила:

Изберете леко неузрели патладжани, със зелена опашка, плътна гладка кожа, почти без семена, не прекалено големи. Факт е, че в презрелите патладжани се натрупва соланин. Той придава на плодовете горчив вкус, а в случай на предозиране може да предизвика отравяне;

За да се премахне горчивината на патладжаните, те трябва да бъдат накиснати в солена вода, варени или печени. Селекционери са създали сортове, които не горчат;

За да избегнете разпадането по време на готвене, не ги белете (например при приготвяне на ладии);

При пържене патладжаните поемат много олио. Приготвяйте ги под капак, а преди това ги бланширайте в гореща вода;

И най-важното е, че патладжаните почти не губят полезните си свойства по време на кулинарната обработка, така че се чувствайте свободни да варите, задушавате, пържите и печете!

Патладжан с домати и сирене

Продукти: 3 средни патладжани, 3-4 средни домати, 100 г твърд кашкавал, 2-3 суп. л. майонеза, 4-5 суп. л. растително масло, сол - на вкус.

Приготвяне: Патладжаните се измиват и подсушават. Изрежете дръжките и нарежете на кръгчета. Посолете и запържете от двете страни в растително масло. Нарежете доматите на кръгчета. В тава за печене подредете пържените патладжани и върху всяко парче поставете кръгче домат. Намажете с майонеза и поръсете с настърган кашкавал.

Поставете тавата в предварително загрята до 180 градуса фурна за 5-7 минути.