Най-големият в света проект с изкуствено осветление в оранжерия за производство на зеленчуци ще удвои площта си. Причината са постигнатите успехи за подобряване на добивите.

Оранжерията, с площ от 28 ха, се намира на 350 км от Москва и в момента се осветява изкуствено от над 120 000 луминисцентни осветителни тела. С новата технология се подобряват растежът и развитието на домати и краставици. Изкуственото осветяване позволява целогодишно отглеждане на растенията, подобряване и предсказуемост на добивите, а не на последно място се пести енергия.

Собственикът на съоръжението - Агроинвест, има намерение да удвои площта до 68,5 ха, което се равнява на 100 футболни игрища. Инвестицията е на половина спрямо осветителната инсталация, която се подменя.

Заместник-главният изпълнителен директор Ирина Мешкова споделя пред Lux, че предвиждат възвръщане на разходите в период от 2 до 4 години. И още, че доставчикът на осветлението Signify (преди това Philips Lighting) много точно са предвидили добивите.

Правителството на Русия предвижда независимост и достатъчно собствено производство на зеленчуците, така че да се осигури качествена, родна продукция за руския пазар.

В оранжерииният комплекс, разположен в Людиново, се използват специални светлинни рецепти, оптимизирани за отглеждане на домати и краставици. Те осигуряват точно толкова светлина на растенията, колкото им е необходима през различните фази на развитие. LED осветлението използва много по-малко енергия и излъчва много по-малко топлина.

Това позволява да бъде поставено много прецизно и близо до самите растения. Технологията е от решаващо значение за увеличаване на добивите в зимните месеци.

Агроконсултант на проекта е холандската фирма Agrolux, монтажът е извършен от LLC ST Solutions, а самите осветителни тела и изработката им извършва Signify. Те намаляват разходите за енергия с 50% спрямо осветлението, използвано преди това.

Philips имат богат опит в подобни проекти в Холандия, Англия и други страни. Въпреки доказателствата, че изкуственото осветление подобрява жизнените процеси в растенията и оптимизира целогодишното производство на качествена продукция, много фермери все още гледат скептично на иновацията.

По материали на http://luxreview.com

Светодиодите са подобрили предсказуемостта на растежа, външния вид и добива на реколтата, каза за Agrolux заместник-главният изпълнителен директор и генерален директор на Агроинвест Ирина Мешкова.
Светодиодите са подобрили предсказуемостта на растежа, външния вид и добива на реколтата, каза за Agrolux заместник-главният изпълнителен директор и генерален директор на Агроинвест Ирина Мешкова.