Вкореняване на дръвчета

09 октомври 2018
Овошки
24732
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Вкореняването е начин да се размножат някои овощни видове. То става с помощта на резници. Най-често се вкореняват стъблени резници, които могат да са зрели или зелени.

По този начин се размножават касисът и другите видове френско грозде. Може да се прилага и при клоновите подложки на сортове сливи, вишни, праскови, смокини и др.

За размножаване се използват както зрели, така и зелени резници.

Как се прави при лешник?

По принцип вкореняването в любителски условия е доста труден процес. То изисква специална температура и въздушна влага, която е трудно да се осигури.

Не казваме, че е невъзможно, но няма гаранции. Често дори първоначално вкоренени резници, впоследствие загиват.

Така че, тези които са мераклии, могат да опитат, но... (понякога някои неща, трябва да се оставят на професионалистите).

Препоръката на специалистите е при лешника да се използват зелени резници. В професионалните разсадници, това се прави в условията на изкуствена мъгла. През първата година обикновено растенията се вкореняват, а през следващата се развива и надземната маса.

В любителски условия може да се направи опит, както е при другите видове.

Размножаване чрез зрели резници

Ако се използват зрели резници, то след листопада се събират добре развити едногодишни клонки. Те трябва да са с дължина 20-25 см. Долният отрез се прави напречно, непосредствено под пъпка, а горният - наклонено, над последната пъпка.

Така подготвените резници се заравят във влажен пясък. През пролетта се засаждат във вкоренилището. Любителите трябва да го направят в специална леха. Разстояние между резниците е 10-15 см.

За да се осигурят оптимални условия за доброто вкореняване, се полагат добри грижи за растенията. Те се окопават и поливат редовно.

Преди засаждането резниците могат да се третират с растежен регулатор.

Размножаване чрез зелени резници

Самото име подсказва, че в този случай резниците са по-млади, все още невдървесинени. Те трябва да са с дължина 10-15 см. Долните им листа се премахват, а петурите на горните 2-3 листа се съкращават наполовина. Вкореняването става на закрито, в светли и топли съоръжения. Резниците се засаждат на разстояние 5-8 см в специално подготвена почвена смес.

Най-важното условие за вкореняването на зелените резници е поддържането на висока почвена и атмосферна влажност и на температура около 25-30 градуса.

И тук резниците могат да се третират с растежни регулатори, което подпомага по-доброто им вкореняване.

Зелените резници се вкореняват в продължение на 3-6 седмици. До края на вегетацията растенията трябва да са развили достатъчно дълги леторасли. След това те се презасаждат в леха за доотглеждане.

....

Още от Овошки
0

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

0

Операциите се правят според фазата на развитие През вегетацията на овощните дръвчета също се прави резитба, която се нарича лятна резитба. Тя включва операциите филизене, пензиране, привързване,

0

В дъждовни години, когато се наблюдава преовлажняване на почвата, хлорозата се проявява изключително силно. Обяснението е, че азотът лесно се предвижва в по-долните почвени пластове,

0

Хлорозата по дръвчетата е проблем, с които се сблъскват и любителите овощари. Симптомите лесно се разпознават, тъй като се изразяват в пожълтяване или побеляване на листата.

0

Химична борба срещу ябълковия плодов червей се провежда съобразно плътността му. Обикновено се извършват 2 пръскания срещу първото и 2-3 срещу второто поколение.

Последни новини
0

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

0

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

0

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

0

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

0

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Повярвахме си, като тръгна, това бе повратният момент, казват момчетата Кметът Димитър Николов отпуска 18 500 лв. на “Механо тийм” за престижното състезание на Острова Бургас приема за кауза участието на създадения от ученици електромобил на финала на Shell Eco-marathon, престижното състезание в Лондон, което ще се проведе от 29 юни до 5 юли.

Паралел между тренировките на българската звезда в световния тенис Григор Димитров и един от емблематичните за киното образи - този на Роки Балбоа, бе направен в специално видео на ATP. От международната асоциация пуснаха във фейсбук профила си кадри от физическата подготовка на Григор, последвани от сродни упражнения на актьора Силвестър Сталоун

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.