Вкореняването е начин да се размножат някои овощни видове. То става с помощта на резници. Най-често се вкореняват стъблени резници, които могат да са зрели или зелени.

По този начин се размножават касисът и другите видове френско грозде. Може да се прилага и при клоновите подложки на сортове сливи, вишни, праскови, смокини и др.

За размножаване се използват както зрели, така и зелени резници.

Как се прави при лешник?

По принцип вкореняването в любителски условия е доста труден процес. То изисква специална температура и въздушна влага, която е трудно да се осигури.

Не казваме, че е невъзможно, но няма гаранции. Често дори първоначално вкоренени резници, впоследствие загиват.

Така че, тези които са мераклии, могат да опитат, но... (понякога някои неща, трябва да се оставят на професионалистите).

Препоръката на специалистите е при лешника да се използват зелени резници. В професионалните разсадници, това се прави в условията на изкуствена мъгла. През първата година обикновено растенията се вкореняват, а през следващата се развива и надземната маса.

В любителски условия може да се направи опит, както е при другите видове.

Размножаване чрез зрели резници

Ако се използват зрели резници, то след листопада се събират добре развити едногодишни клонки. Те трябва да са с дължина 20-25 см. Долният отрез се прави напречно, непосредствено под пъпка, а горният - наклонено, над последната пъпка.

Така подготвените резници се заравят във влажен пясък. През пролетта се засаждат във вкоренилището. Любителите трябва да го направят в специална леха. Разстояние между резниците е 10-15 см.

За да се осигурят оптимални условия за доброто вкореняване, се полагат добри грижи за растенията. Те се окопават и поливат редовно.

Преди засаждането резниците могат да се третират с растежен регулатор.

Размножаване чрез зелени резници

Самото име подсказва, че в този случай резниците са по-млади, все още невдървесинени. Те трябва да са с дължина 10-15 см. Долните им листа се премахват, а петурите на горните 2-3 листа се съкращават наполовина. Вкореняването става на закрито, в светли и топли съоръжения. Резниците се засаждат на разстояние 5-8 см в специално подготвена почвена смес.

Най-важното условие за вкореняването на зелените резници е поддържането на висока почвена и атмосферна влажност и на температура около 25-30 градуса.

И тук резниците могат да се третират с растежни регулатори, което подпомага по-доброто им вкореняване.

Зелените резници се вкореняват в продължение на 3-6 седмици. До края на вегетацията растенията трябва да са развили достатъчно дълги леторасли. След това те се презасаждат в леха за доотглеждане.

....