Вкореняване на дръвчета

09 октомври 2018
Овошки
0
15273
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Вкореняването е начин да се размножат някои овощни видове. То става с помощта на резници. Най-често се вкореняват стъблени резници, които могат да са зрели или зелени.

По този начин се размножават касисът и другите видове френско грозде. Може да се прилага и при клоновите подложки на сортове сливи, вишни, праскови, смокини и др.

За размножаване се използват както зрели, така и зелени резници.

Как се прави при лешник?

По принцип вкореняването в любителски условия е доста труден процес. То изисква специална температура и въздушна влага, която е трудно да се осигури.

Не казваме, че е невъзможно, но няма гаранции. Често дори първоначално вкоренени резници, впоследствие загиват.

Така че, тези които са мераклии, могат да опитат, но... (понякога някои неща, трябва да се оставят на професионалистите).

Препоръката на специалистите е при лешника да се използват зелени резници. В професионалните разсадници, това се прави в условията на изкуствена мъгла. През първата година обикновено растенията се вкореняват, а през следващата се развива и надземната маса.

В любителски условия може да се направи опит, както е при другите видове.

Размножаване чрез зрели резници

Ако се използват зрели резници, то след листопада се събират добре развити едногодишни клонки. Те трябва да са с дължина 20-25 см. Долният отрез се прави напречно, непосредствено под пъпка, а горният - наклонено, над последната пъпка.

Така подготвените резници се заравят във влажен пясък. През пролетта се засаждат във вкоренилището. Любителите трябва да го направят в специална леха. Разстояние между резниците е 10-15 см.

За да се осигурят оптимални условия за доброто вкореняване, се полагат добри грижи за растенията. Те се окопават и поливат редовно.

Преди засаждането резниците могат да се третират с растежен регулатор.

Размножаване чрез зелени резници

Самото име подсказва, че в този случай резниците са по-млади, все още невдървесинени. Те трябва да са с дължина 10-15 см. Долните им листа се премахват, а петурите на горните 2-3 листа се съкращават наполовина. Вкореняването става на закрито, в светли и топли съоръжения. Резниците се засаждат на разстояние 5-8 см в специално подготвена почвена смес.

Най-важното условие за вкореняването на зелените резници е поддържането на висока почвена и атмосферна влажност и на температура около 25-30 градуса.

И тук резниците могат да се третират с растежни регулатори, което подпомага по-доброто им вкореняване.

Зелените резници се вкореняват в продължение на 3-6 седмици. До края на вегетацията растенията трябва да са развили достатъчно дълги леторасли. След това те се презасаждат в леха за доотглеждане.

....

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
5850
0

Подходящи са за малки дворове Отскоро и у нас разсадниците започнаха да предлагат т. нар. колонни овощни видове. Най-често това са сортове ябълки и круши, но има и праскови, сливи и др.

23652
0

Есента е подходящо време за засаждане дръвчета в овощната градина. То се предпочита, тъй като дръвчето успява да се вкорени до настъпване на студовете,

14778
0

Ако искате да имате нова ягодова леха, но още не сте го направили, побързайте, тъй като минават последните подходящи срокове за есенно засаждане. При по-късно засаждане растенията може да не се

23724
0

Най-подходящи за съхраняване на ябълки, круши и дюли при домашни условия са помещенията с температура от 0 до 12 градуса и относителна влажност на въздуха между 75-90% Най-често се използват мазета,

12834
0

През есента е подходящо време да се почистят всички рани по дърветата. Това е препоръчително, защото през зимните месеци дръвчетата са изложени на по-голям риск - ниски температури,

Още от Фермер
171
0

Поникването на рапицата е един от най-критичните моменти в отглеждането на маслодайната култура. През тази есен в някои райони на страната много от земеделските производители основателно отложиха

135
0

Бръмбарът зимува в почвата и снася яйцата си на 12 см в почвата, напомнят на пчеларите от to-bee.blogspot.com. Новите бръмбари се излюпват през август, но остават в почват до следващата година.

3051
0

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

2178
0

Да се прави след листопада Операцията има за цел да предпази от измръзване през зимата. При нея има особености, които ще обясним в следващия брой. Но трябва да се знае, че лозите,

396
0

В сряда атмосферното налягане е по-високо от средното за октомври и слабо ще се понижи. През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно, с по-значителна облачност над източните райони.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Журналисти така изкривиха фактите и очерниха България за убийството на Виктория Маринова в Русе, та стигна чак до ООН в лицето на генералният й секретар Антониу Гутериш. Това каза пред журналисти в Правец зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов. "Нашето общество има нужда да разграничава фейковете от обективната журналистика.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще участва в среща на лидерите на Балканската четворка във Варна на 2 ноември, обявиха от Министерския съвет. В резиденция "Евксиноград" на редовната си среща ще се съберат българският премиер Бойко Борисов, гръцкият Алексис Ципрас, румънският Витория Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Романът “Когато капят кестените” е дебют на Стефан Коспартов Историята, лагерите, комунизмът, любовта и стремежът към свободата са теми в забележителния литературен дебют “Когато капят кестените” на сценариста Стефан Коспартов ( “Мярка за неотклонение”). 29 години след падането на режима митовете и легендите около социалистическия рай все още

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа