Вкореняване на дръвчета

09 октомври 2018
Овошки
0
18252
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Вкореняването е начин да се размножат някои овощни видове. То става с помощта на резници. Най-често се вкореняват стъблени резници, които могат да са зрели или зелени.

По този начин се размножават касисът и другите видове френско грозде. Може да се прилага и при клоновите подложки на сортове сливи, вишни, праскови, смокини и др.

За размножаване се използват както зрели, така и зелени резници.

Как се прави при лешник?

По принцип вкореняването в любителски условия е доста труден процес. То изисква специална температура и въздушна влага, която е трудно да се осигури.

Не казваме, че е невъзможно, но няма гаранции. Често дори първоначално вкоренени резници, впоследствие загиват.

Така че, тези които са мераклии, могат да опитат, но... (понякога някои неща, трябва да се оставят на професионалистите).

Препоръката на специалистите е при лешника да се използват зелени резници. В професионалните разсадници, това се прави в условията на изкуствена мъгла. През първата година обикновено растенията се вкореняват, а през следващата се развива и надземната маса.

В любителски условия може да се направи опит, както е при другите видове.

Размножаване чрез зрели резници

Ако се използват зрели резници, то след листопада се събират добре развити едногодишни клонки. Те трябва да са с дължина 20-25 см. Долният отрез се прави напречно, непосредствено под пъпка, а горният - наклонено, над последната пъпка.

Така подготвените резници се заравят във влажен пясък. През пролетта се засаждат във вкоренилището. Любителите трябва да го направят в специална леха. Разстояние между резниците е 10-15 см.

За да се осигурят оптимални условия за доброто вкореняване, се полагат добри грижи за растенията. Те се окопават и поливат редовно.

Преди засаждането резниците могат да се третират с растежен регулатор.

Размножаване чрез зелени резници

Самото име подсказва, че в този случай резниците са по-млади, все още невдървесинени. Те трябва да са с дължина 10-15 см. Долните им листа се премахват, а петурите на горните 2-3 листа се съкращават наполовина. Вкореняването става на закрито, в светли и топли съоръжения. Резниците се засаждат на разстояние 5-8 см в специално подготвена почвена смес.

Най-важното условие за вкореняването на зелените резници е поддържането на висока почвена и атмосферна влажност и на температура около 25-30 градуса.

И тук резниците могат да се третират с растежни регулатори, което подпомага по-доброто им вкореняване.

Зелените резници се вкореняват в продължение на 3-6 седмици. До края на вегетацията растенията трябва да са развили достатъчно дълги леторасли. След това те се презасаждат в леха за доотглеждане.

....

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
10809
0

Тази есен засадих един ред малини. През пролетта планувам да засадя още един. Бихте ли ми дали препоръки кога и как се режат малиновите храсти? Петя Борисова от Русе Отговор: След като засадите

10593
0

В момента всички овощни видове се намират в естествен покой. Какво обаче може да свършите в хубавите декемврийски дни: . Може да се засаждат нови дръвчета, ако почвата не е замръзнала.

17982
0

. Резитбата на овощните дървета трябва да е приключила преди провеждането на зимното пръскане, което се прави през март. . По време на резитбата се отстраняват гъсеничните гнезда,

11943
0

При овощни видове има два вида резитбени операции – същински и спомагателни. Същинските са за прореждане и съкращаване на клонките. Спомагателните са свързани с навеждане на клоните.

18126
0

С правилната резитба дърветата се избягва т. нар. алтернативно плододаване. При него едната година дървото може да има даде много плодове, но не залага плодни пъпки и затова през следващата - ражда

Още от Фермер
2394
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

1890
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

5130
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

9819
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

11988
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коледа вече чука на врата и сега е момента да изберете за близките си оригинален, полезен, красив и ценен подарък. Ако вече сте им подарявали почти всичко, защо тази година не им подарите книга. Този подарък би зарадвал всеки, дори и онези, които нямат много време за четене. От една страна книгата винаги означава „свободно време за себе си” и

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа