Вкореняване на дръвчета

09 октомври 2018
Овошки
19998
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Вкореняването е начин да се размножат някои овощни видове. То става с помощта на резници. Най-често се вкореняват стъблени резници, които могат да са зрели или зелени.

По този начин се размножават касисът и другите видове френско грозде. Може да се прилага и при клоновите подложки на сортове сливи, вишни, праскови, смокини и др.

За размножаване се използват както зрели, така и зелени резници.

Как се прави при лешник?

По принцип вкореняването в любителски условия е доста труден процес. То изисква специална температура и въздушна влага, която е трудно да се осигури.

Не казваме, че е невъзможно, но няма гаранции. Често дори първоначално вкоренени резници, впоследствие загиват.

Така че, тези които са мераклии, могат да опитат, но... (понякога някои неща, трябва да се оставят на професионалистите).

Препоръката на специалистите е при лешника да се използват зелени резници. В професионалните разсадници, това се прави в условията на изкуствена мъгла. През първата година обикновено растенията се вкореняват, а през следващата се развива и надземната маса.

В любителски условия може да се направи опит, както е при другите видове.

Размножаване чрез зрели резници

Ако се използват зрели резници, то след листопада се събират добре развити едногодишни клонки. Те трябва да са с дължина 20-25 см. Долният отрез се прави напречно, непосредствено под пъпка, а горният - наклонено, над последната пъпка.

Така подготвените резници се заравят във влажен пясък. През пролетта се засаждат във вкоренилището. Любителите трябва да го направят в специална леха. Разстояние между резниците е 10-15 см.

За да се осигурят оптимални условия за доброто вкореняване, се полагат добри грижи за растенията. Те се окопават и поливат редовно.

Преди засаждането резниците могат да се третират с растежен регулатор.

Размножаване чрез зелени резници

Самото име подсказва, че в този случай резниците са по-млади, все още невдървесинени. Те трябва да са с дължина 10-15 см. Долните им листа се премахват, а петурите на горните 2-3 листа се съкращават наполовина. Вкореняването става на закрито, в светли и топли съоръжения. Резниците се засаждат на разстояние 5-8 см в специално подготвена почвена смес.

Най-важното условие за вкореняването на зелените резници е поддържането на висока почвена и атмосферна влажност и на температура около 25-30 градуса.

И тук резниците могат да се третират с растежни регулатори, което подпомага по-доброто им вкореняване.

Зелените резници се вкореняват в продължение на 3-6 седмици. До края на вегетацията растенията трябва да са развили достатъчно дълги леторасли. След това те се презасаждат в леха за доотглеждане.

....

Още от Овошки
0

От значение е зимното пръскане да се направи много добре, за да може максимално да се ограничи по-нататъшното развитие на вредителите. Разбира се, няма как с това пръскане да се реши тотално

0

С присаждането се цели да се подобрят ценните качества на овощните дървета от един сорт на друг. Дръвчето, на което се прави присаждането, е подложка, а другото, от кое се взема калема - присадник.

0

За да се ускори зарастването на по-големите отрези (над 2,5 см при костилковите и 3 см при семковите), трябва да се използва овощарска замазка или блажна боя.

0

Най-често практикуваната операция при зимната резитба е просветляването на короната. При нея се премахват цели клонки и клони, извършва се съкращаване на клони, клончета и леторасли.

0

Масовата резитбата на овощните дръвчета започна. Тя трябва да се направи след преминаване на големите зимни студове. Ранните както и късните резитби, трябва да се избягват.

Последни новини
0

Утре ще е предимно слънчево, на места, главно в Северна България и по Черноморието с временни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места там и видимостта ще е намалена.

0

Продукти: 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 50 г кашкавал, 100 мл вода, 150 г брашно, 2 суп. лъж. растително масло, сол на вкус, За пълнежа: 200 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 морков, 2 суп. лъж.

0

Снимките играят важна роля за това как агропродуктите достигат до потребителите. Екип от учени от университетите в Болцано и Гьотинген проучва как хората възприемат и оценяват снимките на прасета при

0

При дефицит на калций в кръвта се нарушава отделянето на лохии от матката на кравата и рискът от развитие на метрит нараства от 2-12 пъти, напомнят ветеринарни специалисти.

0

Общо 1900 кандидати са заявили желание за подпомагане по време на двата приема по Национална програма по пчеларство за финансовата 2019 г., съобщиха от Държавен фонд земеделие.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ГЕРБ връща преференцията на старите нива след спешно заседание на Изпълнителната комисия, свикана от премиера Бойко Борисов, на което присъства и Георги Марков. "Идеята на ГЕРБ в основната тематика в тази предизборна компания, е каква България искаме. Искаме да припомним какво се случи в България през последните години.

Още пет географски единици на Луната получиха китайски имена, базирани на откритията на китайската мисия Чанъ-4. Китайското национално космическо управление (CNSA), Китайската академия на науките и Международния астрономически съюз (МАС) проведоха съвместна пресконференция в петък, на която обявиха одобрените от МАС на 4 февруари имена,

Херцогът и херцогинята на Съсекс искат бъдещото им дете да учи в американско училище, съобщава Контакт мюзик. Кралската двойка, която се ожени през май, очаква своето първо дете и те обмислят то да учи в Международното училище Егхам в Съри, предаде БНТ. „Меган иска детето ѝ да бъде напълно наясно за своите американски корени”,