Тези животни имат развит майчински инстинкт

Котките, както и много стадни животни, имат развит майчински инстинкт. По този начин природата се е погрижила за оцеляването на котетата, които по различни обстоятелства са останали без майка. Навиците на дивите роднини са се предали по наследство и на домашните котки, които нерядко отглеждат и чужди котета.

Ето няколко разновидности на приемно котешко майчинство:

Две кърмещи котки с две котила

Често едновременно родили котки не различават своите от чуждите котета, изхранвайки и двете котила с общи усилия. Малките свободно се местят между майките и получават еднаква любов и ласка.

Две кърмещи котки, като котета има само едната

Котката, която по различни причини е останала без котета, с радост ще сподели майчинските грижи с другата котка.

Обикновено това се случва, ако котетата на една от котките се дават на нови собственици по-рано. Особено забавно е, когато остава последното коте. Тогава две съперничещи си майки се грижат една през друга за него, като понякога уморяват с вниманието си своето "общо" дете.

Кърмеща котка със свои и чужди котета

Обикновено не е трудно да придадете осиротели котета към кърмеща котка. За да протече осиновяването успешно, просто сложете едно-две от чуждите котета близо до леглото на кърмещата майка. Жалните им мяукания ще привлекат вниманието на котката, която сама ще ги намери, ще ги пренесе при себе си и ще ги отгледа.

Има и друг начин - чуждите котета да "поемат" миризмата на котешкото легло, като се завият с постелката. А след това в отсъствието на майката да се сложат при нейните котета. Като се върне, котката може дори да не забележи, че броят на котетата се е увеличил. Колкото по-малки са котетата, толкова е по-лесно осиновяването им от приемна майка.

Две котки с две котила - малките могат да си изберат откъде да сучат
Две котки с две котила - малките могат да си изберат откъде да сучат
Щом е коте, трябва да бъде чисто независимо коя е майка му
Щом е коте, трябва да бъде чисто независимо коя е майка му
Две котки в съперничество за общо котило
Две котки в съперничество за общо котило