Като добавите и 5% смлени кости или месо-костено брашно

Комбинираните фуражи за патици и кокошки са скъпи. И ако не ви достигат средства, препоръчваме няколко "компромисни" рецепти за домашно приготвени фуражни смески. Те биха могли да спестят средства, приготвяйки смески при храненето на различните видове домашни птици, както и други видове животни. Това е възможно, но не бива да забравяте, че домашно приготвените смески са по-евтини, но и по-малко ефективни фуражи

Ако ги изпозвате за по-дълъг период от време, е възможно да се забави развитието на птиците, както и да се удължи времето за отглеждането им.

Препоръчваме ви няколко рецепти за домашно приготвени фуражни смески за патици и кокошки.

Горната граница за потребностите на патиците от хранителни вещества е в рамките на средните за различните породи и възрастови групи от кокошия вид. Това дава възможност те да се използват и за двата вида птици. За хранене на патиците могат да се използват и комбинирани фуражи за кокошки, но без вложени в тях кокцидиостатици, на които те реагират с признаци на отравяне.

Тъй като се препоръчва патиците до 3-седмична възраст да се хранят само с комбиниран фураж, може да се използва следната компромисна смеска която съдържа 18% суров протеин и 2700 Ккал обменна енергия:

комбиниран фураж - 60%;

пшеничена ярма - 29%;

овесена ярма - 3%;

сенно брашно - 2%;

сухо мляко - 6%.

След 3-седмична възраст може да се използва заводски комбиниран фураж, съдържащ 15-17% суров протеин и около 2800 Ккал обменна енергия в следната комбинация:

комбиниран фураж - 75%

пшеничени трици - 13%;

сенно брашно - 5%;

сушени картофи - 5%.

Последните могат да се заменят със сурови или запарени картофи.

Да се дават моркови и да се пускат птиците на зелена паша.

След 8-седмична възраст смеските за подрастващи съдържат нормално 13,5 суров протеин.

В случая може да се използва комбиниран фураж, съдържащ до 20% суров протеин в следната комбинация:

комбиниран фураж - 20%;

пшеничени трици - 20%;

овес (ечемик) - 20%;

пшеница - 5%;

сушени картофи - 8%.

Задължително да има зелена храна или паша, както и други комбинации според възможностите на фермера.

Смески без комбиниран фураж

През първите 7-10 дни патиците може да се хранят със смеска от смлени:

царевица - 30%;

овес - 30%;

сухари - 40%;

калциеви добавки - 3%;

дървени въглища по възможност - 3%, както и по едно твърдо сварено яйце на 10 патета и витамини.

След 7-10 дневна възраст брашнестата смеска се разнообразява, като в нея се включват:

царевица - 25-40%;

овес - 15-20%;

ечемик - 10-15%;

пшеничени трици - 10%;

просо - 10-15%;

ако има Фураажни грах, соя, бакла, фий, бобови и др. - 10%.

По възможност смеската може да се обогати с:

10-20% шротове;

5% смлени кости или месо-костено брашно.

Като белтъчни съставки могат да се използват прясна суроватка, мляко, извара, кисело мляко, бирена мая или дрождирани или покълнали зърнени житни фуражи и винаги 0,3% готварска сол и витамини

В дажбата постепенно се включват ситно нарязани зелени храни - зелена коприва, детелина, косена зелена храна, полусварени картофи до 20%, които повишават смилаемостта на фуражите.

От полза ще ви бъдат дневните дажби за хранене на патета, препоръчани от чешки специалисти

Примерни количества за хранене на патета

Съобразени са с възрастта в седмици

1) Смес (ярма) от житни - на 1 седмица - 40 грама; на 2 седм. - 45 г; на 3 седм. - 55 г; на 4-6 седм. - 55 г; на 7-8 седм. - 60 г.

2) Трици - на 1 седм. - 0; на 2 седм. - 15 г; на 3 седм. - 25 г; на 4-6 седм. - 0; на 7-8 - 0.

3) бобови - дава се само от 4 до 6 седмица - 10 грама и от 7-8 седм. по 60 грама.

4) Варени яйца - дават се само през първата седмица - 1 грам.

5) Извара - през 1 седм. - 5 грама; през 2 седм. - 10 г.

6) Кисело мляко - дава се само през първа и втора седмица съответно по 15 и 5 грама.

7) Зелен фураж - през 1 седм. - 10 г; през 2 седм. - 15 г; 3 седм. - 25 г; 4-6 седм. - 30 г; 7-8 седм. - 30 грама.

8) Месо-костено брашно - дава се само през 4-6 седмица по 5 грама.

9) Витамини според указанията на опаковката.

10) Минерални добавки на воля.

Още варианти за зимен и летен порцион за подрастващи

1) Смески от житни: зимни варианти според възрастта - 1 седм. - 50 грама, 2 седм. - 100 грама, 3 седм. - 120 грама. Летни дажби - по 100 грама за всички възрасти.

2) Бобови - дава се само през лятото, и то на вързраст от 1 до 2 седм. възраст включително.

3) Сено от детелина - през 1 седмица през зимата по 25 грама и през 1 седм. през лятото по 30 г.

4) Зелен фураж/паша - само през лятото в количества от 150 - 200 - 250 грама.

5) Люцерново сено - през зимата през втората и третата седм. по 20 грама.

6) Запарени картофи - само през зимата: през 1 седм. - 7 грама, през 2 седм. - 50 г, през 3 седм. - 50 г.

7) Смлени кости - само през зимата през първата и втората седмица по 5 грама.

8) Минерални добавки - през всички сезони за всички възрасти по 0,5 грама.

9) Камъчета - на воля през всички сезони и за всички възрасти.

10) Витамини - на воля. 

Рецепти за носачки

1) Зърнени храна: зима - 120 грама, лято - 130.

2) Пшенични трици - по 30 грама през зимата и лятото.

3) Бобови (зърно или смлени) - по 15 грама целогодишно.

4) Детелиново сено - само през зимата по 20 г.

5) Зелена трева - по 100 г през лятото.

6) Моркови - зимна дажба по 25 грама.

7) Смлени препечени кости - зимата по 10 грама.

8) Витамини и минерали според описанието на опаковката за съответната възраст.

Патиците до 3-седмична възраст трябва да се хранят само с комбиниран фураж, но може да използвате посочената компромисна смеска. Ако спазвате препоръчаните съотношения ще осигурите на младите птици необходимите за възрастта 18% суров протеин и 2700 Ккал обменна енергия.
Патиците до 3-седмична възраст трябва да се хранят само с комбиниран фураж, но може да използвате посочената компромисна смеска. Ако спазвате препоръчаните съотношения ще осигурите на младите птици необходимите за възрастта 18% суров протеин и 2700 Ккал обменна енергия.
Ако имате възможност, обогатете смеската с 10-20% шротове и с 5% смлени кости или месо-костено брашно. Като белтъчни съставки може да използвате прясна суроватка, мляко, извара, кисело мляко, бирена мая, дрождирани или покълнали зърнени житни фуражи и винаги 0,3% готварска сол и витамини.
Ако имате възможност, обогатете смеската с 10-20% шротове и с 5% смлени кости или месо-костено брашно. Като белтъчни съставки може да използвате прясна суроватка, мляко, извара, кисело мляко, бирена мая, дрождирани или покълнали зърнени житни фуражи и винаги 0,3% готварска сол и витамини.