Бързо се прави, как става стъпка по стъпка

Опитвали ли сте някога това гроздово сладко. Ако не, вие сте пропуснали много! Полезно, вкусно, лесно за приготвяне и съхранение, просто невероятно сладко за зимните дни.

Основният плюс на тази рецепта е, че подготовката й може да стане изцяло във фурната, което е голямо удобство за домакинята в панелното жилище.

Необходими са ви

Грозде, звездовиден анасон, ванилия - по ваш вкус, вода, карамфил и канела - също по вкус, захар.

За тази рецецепта всеки сорт е подходящ, но тези, които предпочитат да е без семки, трябва да си приготвят безсеменен сорт като Султанина.

Пропорциите:

За 1 кг грозде ще ви трябват 300 грама вода, приблизително 0,5 кг захар и подправки на вкус - един звездовиден анасон, карамфил - няколко зърна, малка пръчка канела и ванилия.

Как да подготвите всичко

Зърната изплакнете обилно на течаща вода.

След това вземете голяма дълбока тава за печене и я напълнете със слой грозде, налейте вода, поръсете равномерно със захар и хвърлете любимите си подправки - ванилия, анасон, канела или карамфил.

Не забравяйте, че ароматът на естествените подправки е много силен, така че не прекалявайте. В този случай, както се казва, "по-малко е по-добре, за да е добре".

Поставете тавата за печене във фурната или пещта, загрята до 150 градуса.

Гроздето започва да завира, сиропът се насища с ароматите.

След един час или когато е готово - извадете, както и подправките, които са били поставени в гроздовото сладко. Знаем си, че е готово, когато прави гъста неразтичаща се капка на чинията или на нокът.

Разбъркването не е желателно, за да не се увреждат плодовете.

След около два часа когато се охлади сиропът ще стане вискозен, наситен и изненадващо ароматен.

Внимателно се налива в стерилизирани буркани, затварят се и се се оставят да се охладят напълно. Завъртането на бурканите с главата надолу не е необходимо.

Добре свареното сладко се съхранява безпроблемно в обичайните условия на един апартамент.

Наистина е необичайно за някои, но е много лесно правенето на такова сладко.