В ж. к. „Дружба“ върху площ малко над 6 декара Никола Бончев и съмишленици създават „Градина за Дружба“ през 2015 г. Площта е предоставена от Общинско дружество "Пазари Юг" и с любезното съдействие на Хранкооп, Фермерски пазари. Пред градинката ме посреща Никола (със сламена шапка и гащеризон като типичен фермер).

Той е семеен мъж на 37 години, от София, историк по образование и е един от основоположниците на идеята за градско градинарство в столицата. Разказва ми какво представлява „Градина за Дружба“, как се е стигнало до нея и на какъв принцип се работи.

Оказва се, че млади и стари хоби градинари отглеждат малко плодове и повече зеленчуци върху 1/3 от предоставената им площ (т.е., има място за още градинки и нови членове). Първите две години от съществуването на градината всички работят заедно, а после си разделят продукцията. Учудващо, никой не искал да взема дела си, затова предприемат друга тактика. Днес градинките са 33, като най-малката е разположена само на 10 кв. м, а най-голямата на около 300 в. м. Никола казва, че всеки има свободата да отглежда каквото си иска (стига да не е забранено от закона) и да работи, когато и както си поиска. Допълва, че с неговата градинка от около 150 кв. м задоволява над 60% от нуждите на семейството си за прясна и чиста храна през сезона.

Още за интересния проект, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 6 септември.