Има сериозна пазарна ниша, фермерите трябва да се възползват

Ваня Велинска

На опитното поле в Кнежа подобаващо място заема и соята. Културата не е сред любимите на родните фермери, но не и тук. Всеизвестно е, че когато говорим за соя - я свързваме с Кнежа и по-конкретно със сем. Горанови.

Капризната култура не успя да се наложи сред родните фермери, заради специфичните й изисквания, както и технологията на отглеждане, която стриктно трябва да се спазва. Но не и тук, разбира се. В стопанството на сем. Горанови културата е важна част от сеитборота и то не от година - две, а от около 26.

През годините сме постигали различни резултати, разказва Борислав Горанов. Може да кажем обаче, че наблюдаваме градация при отглеждането й. Но такава година, с такава соя, каквато имаме тази, не сме отглеждали досега. Безспорно тук влияние оказва не само опита, който трупаме, както и благоприятните климатични условия, които има тази година, но и благодарение на най-добрата селекция, която намираме в лицето на фирма Еуралис. Разбира се, отглеждаме и няколко български сорта, които показват също много добри резултати.

На полетата на сем. Горанови открити дни, посветени на соята, се провеждат от 5 години. Последните две са част от събитието Заедно в земеделието, а предходните - с Дунавска соя.

Целта ни е да популяризираме соята и да се опитваме да убедим земеделците, че именно тя е протеиновата култура, която трябва да се сее, е категоричното мнение на Борислав Горанов. Преди няколко години фермерите сееха грах, а тази - нахутът е хит. Но тава са култури, които още не са се доказали на нашия пазар.

А предимствата на соята са много. Преди всичко соята е борсова култура. Освен това без нея не може да има животновъдство, заради нуждата от соев шрот. Трябва да се има предвид, че всичкият соев шрот в ЕС е вносен, затова има сериозна пазарна ниша в производството й.

Не трябва да забравяме, че политиката на Европа е да се отглежда соя без ГМО, т.е. чиста европейска соя. Затова трябва да се научим да я отглеждаме, защото няма земеделие без соя.

Портфолиото соя на Еуралис включва:

ЕС Ментор

Ранозрелост на сорта - края на група 00 - 129 дни до зрялост. Това е най-разпространеният сорт в Европа с пазарен дял от 60%. Има висок потенциал за добив и съдържание на протеин. Растенията са ниски - под 80 см. Залага първите шушулки високо - 13 см.

ЕС Паладор

Ранозрелост на сорта - началото на I група - 131 дни до зрялост. Отличава със специфична петура на листата, което го прави лесен за разпознаване на полето. Съдържание му на протеин е 38-39%. Високо залага първите шушулки - 14 см.

ЕС Изидор

Ранозрелост на сорта - I група - 133 дни до зрялост. Най-добър сорт по отношение на добив - над 500 кг/да и съдържание на протеин - 40%. Височината на растенията е 80-85 см, устойчиви са на полягане. Залага първите шушулки на 12-13 см височина. Светлите на цвят семена го правят сорт номер 1 за употреба като храна за хората.

ЕС Инвентор

Ранозрелост на сорта - началото на II група - 4 дни по-късен от Изидор. Нов сорт, регистриран през 2017 година, с повишен генетичен потенциал за добив. Най- високо съдържание на протеин, повишено до 41%. Височина на растението - 90-95 см, устойчиви на полягане. Залага високо първите шушулки - на 14 см, за по- лесна жътва.

Все още родните фермери не оценяват соята, но това трябва да се промени, смята Борислав Горанов
Все още родните фермери не оценяват соята, но това трябва да се промени, смята Борислав Горанов
Соята е борсова култура и заслужава внимание
Соята е борсова култура и заслужава внимание