Използването на дървесна пепел, калиев перманганат и калциев карбонат под някаква форма е използване на химични препарати. Те обаче не са толкова опасни за живота и здравето ни. В последно време все повече се говори за биологични методи за борба с вредителите. Става дума за използването на техните естествени врагове – ентомофагите. Към тях принадлежи калинката, например. Нейните личинки, в процеса на развитие, унищожават листните въшки, щитовките и кърлежите.

Земният бръмбар се храни с листни оси и галици, златоочиците са заплаха за листните въшки. Ето защо трябва да се стремим да създаваме условия да се запазят популациите на полезните насекоми – да не косим навсякъде тревата, а да оставяме някъде ъгълче кътче с буйна растителност.

Към незаменимите помощници в градината не трябва да забравяме да прибавим насекомоядните птици – синигери, скорци, врани и др. Други наши съюзници в градината са жаби, гущерчета, къртици, земеровки, таралежи, прилепи и др.

През последните години се разработват нови препарати, в основата на които са микробиологични методи – използват се щамове бактерии, които убиват трипсове, белокрилки и други вредни насекоми. Живите микроорганизми, вируси и гъби произвеждат токсини, антибактериални вещества, които са смъртоносни за вредните насекоми и позволяват рязко да се намали тяхната популация.