Смъртността на овцете и козите при това особено опасно заболяване може да достигне 100%

Д-р Валентин Иванов, квмн

Само преди две седмици чумата по дребните преживни животни (Plague the small ruminants - PPR) - овце и кози, беше непозната за нашата страна. За болестта знаехме малко, повече информативно, като екзотична опасност, далеч от нашите граници, дори и от границите на Европа. Но в динамично променящия се свят вече всичко е възможно и за съжаление станахме свидетели на появата вече на две огнища на чума по дребните преживни животни у нас.

Болестта се характеризира с много висока заболеваемост и висока смъртност която е от 20 до 90%, а може да достигне дори до 100%. Самото наименование чума показва, че става въпрос за изключително опасно заболяване.

За първи път чумата по дребните преживни е констатирана през 1942 г. в Кот д'Ивоар, след което е установена и в редица съседни страни в Африка - Гана, Того, Бенин и Нигерия. Впоследствие обхваща цялата централна част на континента и продължава да се разпространява на север. Днес високопатогенното заболяване се среща в Египет, страните от Близкия изток, Индия, Пакистан, Афганистан и др. В Европа е наблюдавано в турската част на Тракия.

Чумата по дребните преживни се причинява от силно контагиозен (който може да заразява) вирус - парамиксовирус, в антигенно отношение много близък до вируса на ганата по кучетата и други парамиксовируси, засягащи едри чифтокопитни животни и водни бозайници. Болестта засяга дребните преживни животни - овце, кози, диви чифтокопитни: газела, елен, муфлон и др.

Едрите преживни животни и свинете не боледуват, но могат да се окажат преносители на причинителя. Чумата не е зооноза, следователно човекът не боледува.

Заразяването става най-често при контакт на болни животни с възприемчиви здрави

И тъй като се касае за вирусна инфекция, предаването става много бързо и за изключително кратко време може да бъдат обхванати големи групи животни, цели ферми и райони.

Аерогенното заразяване (по въздуха) с вдишване на патогените също е часто срещано. Вирусите се излъчват с всички секрети и екскрети: слюнка, урина, изпражнения, очен секрет и др., чрез което бързо се контаминира външната среда.

Замърсяването на храната, водата и съоръженията води до лесно предаване на заразата между болните и здравите животни. Възможни са различни начини на предаване на инфекцията - чрез транспортните средства, персонала, дивите животни и др.

Скритият (инкубационен) период от заразяваното до първите клинични признаци трае 3-7 дни, след което агресивното заболяване се проявява с видими симптоми:

силна треска: температурата се повишава над 40-41 градуса;

общото състояние на страдащите е силно влошено: сънливост, животните са депресирани, угнетени, отпуснати, отказват храна.

на следващия етап от устата, очите и носа започва да изтича бистър секрет, който впоследствие се инфектира и става гъст, жълт (гноен);

гнойните изтечения може да запушат носните отвори, което затруднява дишането;

лигавиците на устата и очите са зачервени, осеяни с по-малки или по-големи некротични участъци, които по-късно се превръщат в струпеи;

некрозите по венците, устните, езика, вътрешната повърхност на бузите се разширяват и съединяват, което заедно с отлюспените умиращи епителни клетки, оформя сиреновидна маса в устата; подобни промени и находки се наблюдават и в носа, вулвата и вагината.

Вследствие на всички тези промени на лигавиците и кожата устните се подуват, уголемяват и напукват, а от устата се долавя появата на лош дъх.

Вредните въздействия нарушават защитната функция на кожата и през пукнатините прониква вторична инфекция, която оформя порочен кръг, водещ до още по-тежки последствия.

Около два дни след появата на първия критичен признак - треската, се появява диария с меки, воднисти изпражнения с неприятна миризма и понякога с примеси на кръв и части мъртва чревна тъкан.

Разрушителното действие на чумата не спира дотук. Следват сериозни нарушения в дишането с развитие на пневмония. Засегнатите животни дишат учестено, трудно и шумно, съпроводено с мека болезнена кашлица. Тежката диария води до дехидратация на организма и обикновено след 7-10 дни боледуване се стига да смърт на животното. Много малка част от заразените оцелява и бавно се възстановява.

Чумата може да протече в три варианта в зависимост от продължителността на заболяването: свръхостро, остро и подостро. От първата форма най-често страдат козите, за острото протичане са типични гореописаните признаци, а подострото протичане обикновено е свързано с появата на тежки пневмонии.

Когато говорим за засягане на дихателните органи, трябва да добавим и запушването на носните отвори със струпеи, което допълнително затруднява дихателните движения и усложнява клиничната картина.

Диагнозата се поставя въз основа на епизоотичните данни, клиничните признаци, патологоанатомичните изменения и данните от лабораторните изследвания.

Патологоанатомичните изменения включват възпалителни и гангренозни промени в стомашночревния тракт и устата, тялото е изтощено и дехидратирано, а задницата е изцапана с изпражнения. По устните се установяват типичните струпеи, в устата - плитки ерозии, като подобни изменения могат да се открият и по вулвата и вагината. По твърдото небце, фаринкса, горната третина на хранопровода се откриват лезии. Ноздрите са покрити със засъхващ катарален ексудат. В сирищника, дванадесетопръстника и в крайния отдел на тънките черва се наблюдават кървящи ерозии. По повърхността на дебелите черва се забелязват ивици на зебра. Лимфните възли в белия дроб и коремната кухина са отекли и уголемени. Белият дроб е твърд и тъмночервен и се наблюдават типичните промени за плеврит и хидроторакс с уголемяване и застоен оток.

Диференциална диагноза трябва да се прави със заболявания, протичащи със сходни клинични признаци, а именно: пастьорелоза, контагиозна плевропневмония, син език, ектима, шап, кокцидиоза, болестта Найроби и Heartwater.

Лечението на чумата не е ефективно и не се препоръчва. Имайки предвид бързото разпространение на заболяването, агресивното развитие, високата контагиозност и опасност от навлизане на много големи райони, се препоръчва радикално унищожаване с всички произтичащи процедури.

Като част от профилактичните мерки е около новопоявилите се огнища да се прави кръгова ваксинация или тя се провежда с превантивна цел за предпазване на дадена област или страна, когато се прецени, че съществува висок риск от появата на болестта. Профилактиката включва също така строг контрол при придвижването на животни, унищожаване на болните животни и дезинфекция.

МЕРКИ, КОИТО СЕ ВЗЕМАТ ПРИ КОНСТАТИРАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

След като бъде официално потвърдено наличието в дадено стопанство на чума по дребните преживни животни, компетентният орган изисква прилагането на следните мерки:

Всички животни от възприемчиви видове в стопанството се умъртвяват на място, без отлагане.

Умрелите или умъртвени животни се изгарят или погребват на място, ако е възможно, или се унищожават в екарисаж.

Тези действия се извършат по начин, който свежда до минимум риска от разпространение на агента на болестта.

Всички вещества или отпадъци, които е възможно да бъдат заразени, като фуражи, отпадъци, тор или предмети, се унищожават или обработват по съответния начин. Тази обработка, извършена в съответствие с инструкциите на официалния ветеринарен лекар, трябва да гарантира унищожаването на вируса на болестта.

След извършване на горните дейности сградите, използвани за подслон на животни от възприемчиви видове, теренът около тях, транспортните средства, превозващи животни, както и цялото оборудване, които могат да са заразени, се почистват и дезинфекцират.

КОМПЕНСАЦИИТЕ ЗА ИЗБИТИТЕ ЖИВОТНИ - ПО ПАЗАРНА ЦЕНА

Констатираното за първи път у нас и в Европейския съюз заболяване чума по дребните преживни животни, което официално беше потвърдено на 23 юни отначало в Ямболска, а на 28 юни беше съобщено за второ огнище и в Бургаска област, доведе до унищожаването общо на 1750 овце и кози. 1300 овце и кози в ямболскоко село Воден и на 450 кози в бургаското село Кости.

Беше наложена забрана за придвижване на дребни преживни животни с изключение за незабавно клане, както и на продукти, получени от тях, които не са преминали термична обработка.

Ситуацията със заболяването се проследява и контролира стриктно от експертите на Българската агенция зе безопасност на храните (БАБХ).

Продължават да се извършват клинични прегледи на всички животновъдни обекти с дребни преживни животни в определените като рискови населени места от областите Бургас и Ямбол с оглед ранно откриване на болестта и ограничаване разпространението й.

Стопаните на избитите животни ще бъдат компенсирани по пазарна цена, увериха специалисти от БАБХ и зам-министър Цветан Димитров.

А в бъдещата стратегия за развитие на овцевъдството 2018-2027 г. се предвижда намаляване на сроковете, в които в такива случаи фермерите ще получават компенсация.

Чумата по овцете и козите ще нанесе сериозни икономически загуби на производителите тъй като всички заразени и контактни животни се ликвидират. Освен преки нанася и косвени загуби, тъй като наличието на заболяването на определена територия рязко ограничава възможността за търговия с животни, както и с животинска продукция.

На 2 юли Македония вече забрани вноса и транзита на овце и кози от България на месо и месни продукти, мляко и млечни продукти и субпродукти с цел предотвратяване разпространението на чумата по овцете и козите.

Фермерите трябва да знаят, че че едрите преживни животни и свинете не боледуват, но могат да се окажат преносители на причинителя на чумата по дребните преживни животни
Фермерите трябва да знаят, че че едрите преживни животни и свинете не боледуват, но могат да се окажат преносители на причинителя на чумата по дребните преживни животни
Най-често при козите чумата по дребните преживни животни протича свръхостро
Най-често при козите чумата по дребните преживни животни протича свръхостро