В периода 19-23.02.2018 г. земеделските стопани ще имат възможност за корекции на технически грешки в описите на фактури от заявления за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство” кампания 2017. Това съобщиха днес от Министреството на земеделието, храните и горите.

На корекция подлежат данните от фактурите, изключени от изчисляването на индивидуалните квоти, тъй като проверката на Националната агенция по приходите (НАП) е констатирала несъответствия/разминавания с данните в НАП.

Корекциите ще се извършват в съответната общинска служба по земеделие, в която земеделските стопани са подали заявленията за държавна помощ за кампания 2017 г.

Описът на направените корекции по данните във фактурите следва да бъде подписан от земеделския стопанин и служителя, направил корекциите, уточняват от министерството.

С възможността за поправяне на грешки стопаните ще могат да получат подпомагане. Размерът на държавната помощ за гориво за 2018 г. e 84 млн. лева. Близо толкова са изплатени на земеделците и за миналата година, като отстъпката на литър беше 40 стотинки.

Земеделските стопани често допускат грешки в цифрите на идентификациония си номер при описване на фактурите за закупен газьол. Правят се грешки още при копиране на ЕГН или ЕИК, при които за всяка поредна фактура идентификационният номер се увеличава с един пореден номер, обясни  през земеделките производители на срещата им в "Злетни пясъци" Иванка Багдатова-Мизова, заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. Често фермерите посочват идентификационен номер, който е различен от този, който доставчикът е посочил в неговия дневник за продажби.

Друг проблем при попълването на документа е посочване на некоректна дата, например за прием 2017 дата преди 1 януари 2016г. или след 31 декември 2016 г.

При попълването на общ размер на данъчните основи за облагане с ДДС някои стопани допускат грешката да попълнят стойността с включен ДДС, а в колоната с начислен ДДС вместо сумата само на ДДС по фактурата, се посочва общата стойност на данъчната основа, заедно с включения данък.

Често се изпуска и десетичната запетая при въвеждане на сумите и на литрите гориво.

За да се избягват грешки, е добре при възможност кандидатите за държавна помощ да проверяват посочените данни за тези фактури и в дневниците за продажби на своите доставчици.