Когато се създава нов пчелин, първата работа е да се набавят пчелни семейства. При закупуването на пчелни семейства и изграждането на пчелина правилно е той още в самото начало да бъде комплектуван поне с 25-30 пчелни семейства. Семействата може да бъдат купени заедно с кошерите или пък може да се купят само роеве в тръвни кошери. А сандъците да се вземат отделно и в тях да се заселят след това роевете. Сандъците може да се направят и в самите стопанства, ако разполагат с подходящ дървен материал и добър майстор-дърводелец.

При купуването на семейства от друго място много важно е те да бъдат напълно здрави и да се вземат от пчелини и райони, в които няма заразни болести по пчелите и особено гнилец, напомнят от lofant.com. Пчелните семейства при купуването, трябва да се прегледат основно по отношение на здравословното им състояние. За пчелните семейства, които ще бъдат пренесени от друго място, трябва да бъде издадено свидетелство от съответния ветеринарен лекар, че са здрави, и само тогава може да бъдат пренесени.

Освен това пчелните семейства трябва да отговарят и на следните условия: да имат оплодени майки, пълен комплект добре изградени и не стари гнездови пити, а по възможност и магазин с изградени пити, да бъдат запасени с достатъчно мед и да са силни. В зависимост от сезона силата и състоянието на семействата може да бъдат различни, но за всеки сезон трябва да отговарят на определени минимални норми. За пример може да бъдат посочени следните норми.

През пролетта, скоро след като пчелите са извършили облитането и времето е достатъчно топло, за да бъдат прегледани основно, за силно пчелно семейство може да се приеме това, в което има не по-малко от 12 кг, 1 1/2 пити, изцяло заети, с пило, и 7-8 междини, плътно покрити с пчели.

В началото на лятото в силните семейства следва да има най-малко 6 кг мед, 8 пити с пило и 11 междини с пчели, а в сред­ните – 5 кг мед, 5 пити с пило и 8 междини с пчели.

Семействата, които не отговарят на посочените приблизителни норми, се смятат за слаби. При изчисляване количеството на пилото трябва да се разбира, че се касае до пити с големи площи пило, а не само частично заети.

При снабдяване на пчелина с необходимите восъчни листове (изкуствени восъчни пити) е необходимо да се има предвид, че за подновяване гнездата на семействата са необходими по 4 цели листа за всяко старо семейство. При нивите семейства на едно семейство ще са необходими 12 цели листа за гнездото и по 6 цели листа за магазина. Ако някои от старите семейства нямат изградени магазинни пити, ще трябва да се предвидят по 6 цели листа за семейство. Освен това налага се винаги да се предвиди и известно количество листа като запас. По такъв начин необходимото количество изкуствени восъчни пити се изчислява в брой или в килограми, като се има предвид, че средно в един килограм се съдържат по 10-11 цели листа.

При набавянето на най-необходимия пчеларски инвентар може да се имат предвид следните приблизителни норми, които важат за пчелин с 50 пчелни семейства, а именно: 1 центрофуга, 1 слънчева восъкотопка, 1 везна за контролния кошер, 2 пушалки, 3-4 була, 3 рамкоповдигача, 3 прави пчеларски ножа или 3 вилици за разпечатване на меда в питите, по 1 дъска за прикрепване на гнездовите и магазинните восъчни листа към рамките, 2 шила, 2 шпорчета, 20 клетки за придаване на майки, 2 клетки-калпачета за майки, 2-3 роеловки, 1 работно сандъче, 2 общи поилки, 3 сандъчета за пренасяне на питите, 2 сита за прецеждане на меда, по една хранилка и вътрешна поилка на кошер, 2 престилки, един комплект от най-необходимите дърводелски инструменти и други дребни неща, като тел за прикрепване на питите, скобички и др.