Най-доброто оцветяване на ракия е естественото

06 февруари 2018
В лозята
1
97353
Няма снимка
Въображението на стопаните при обагрянето на ракия е необозримо, но според нашия консултант естествената окраска, при която не се ползва химия, е най-подходяща
1 2 3 4 5 6
 

Много стопани у нас не разполагат с бъчви и съхраняват ракията в дамаджани или пластмасови съдове.

Там тя не може да се обагри и остава скучно бяла.

От стари майстори, които са наши читатели научаваме, че за целта позват какво ли не...

Едни оцветяват с парчета от бук или стърготини - получават цвят, който наричат "бяло меше".

Повечето се доверяват на черничеви пръчки и такива от синя слива - те твърдят, че получават добър цвят.

Наш стар читател сподели, че много добър резултат дава ципата между ядките на орех

Освен, че омекотява ракията и й придава приятен карамелен цвят, в същото време не я омирисва. Това е изпитан метод с годините при мен, казва Иван Петричев от Благоевград. Но трябва да се следят и навреме да се извадят, защото бързо чоже да се стигне и до много силен конячен цвят, предупреждава той.

Много често се ползва и жълтата сладкарска боя, но ние специялно не препоръчваме химия. В специализираните магазини се продават и най-различни видове дъбов чипс, специално за вино и ракия.

Домашен чипс

Как се прави, обяснява нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов

Когато става дума използване на дървесина, най-добри за оцветяване са черница, дъб или акация.

Тази дървесина, която всъщност е трески от сърцевината на здрави и сочни клони, трябва да е суха и да е престояла поне една година.

Добре е, ако си ги правите сами в домашни условия, треските да се обработят по специален начин веднага след като се отрежат.

Как се прави?

Слагат се във вода и се кипват за 10-15 минути.

След това трябва да се накиснат в студена вода за 24 часа.

Следва процесът на изсушавнето им и чак след това се внасят в ракията. Нормата е 2-3 грама за един литър.

Ако ще ползвате купен от специализираните магазини дъбов чипс, той трябва да се дозира по 1 грам на литър.

За постигане на желания цвят ще ви се налага периодично - поне веднъж месечно - ракията да се преточи.

Това става като се излива в широк съд, за да поеме кислород от въздуха - той окислява екстрахираните вещества.

После ракията пак се връща в дамаджаната.

И тук, както при дървените съдове, всеки месец е редно да се взима проба, да се оценява на цвят и вкус и чак тогава да се отделя дървесината.

Когато ракията отлежава и зрее, не е препоръчително да се държи в пластмасови съдове.

Има горяма вероятност от бидони, туби, шишета тя да извлече вредни вещества, които да променят вкуса ѝ и да заухае на нещо неприятно.

Редно е да се ползват такива съдове, само ако производителят им е гарантирал безвредност.

Това обикновено са бутилки от кока-кола, пепси кола, швепс, вода и др.

За оцветяване с карамел може да се каже, че е бърз и сигурен метод, за който специално пишем в отделен материал на тази страница, за да го използвате по най-добрия начин.

Тогава се използва за размиване прегоряла захар /карамел/, но трябва да се внимава в дозата и с начина на правене на карамела.

Наши читателя споделят, че за 30-40 л ракия ползват 150-200 г захар, която загряват на бавен огън в емайлиран или меден съд.

Как се “гаси” карамел

Според консултанта ни инж. Николай Бакалов най-добрият начин за оцветяване е в дъбова или черничева бъчва, като черничевата обикновено оцветява по-бързо.

Тогава обагрянето е свързано и със стареенето на ракията, при което тя става по-мека и приятна на вкус и при по-продължително отлежаване придобива мек вкус и аромат от дървесината.

В стара бъчва, използувана многократно, оцветяването става след 1 до 2 месеца и повече. Това зависи от температурата и степента на изтощаване на бъчвата.

Ако бъчвата е нова, оцветяването става за 1 до 2 седмици и трябва да се следи напитката да не стане много тъмна.

Такава ракия е все още остра на вкус, затова е редно да се премести в стара бъчва, за да отлежи и да омекне.

Освен в бъчва оцветяването може да стане и в стъклен съд като се добавя дъбова или черничева дървесина.

В този случай ракията остава по-остра на вкус, защото процесът на стареене не може да протече.

Най-добре е дървесина да се постави в стара изтощена бъчва, която след това се пълни с ракия.

Друг начин на оцветяване е с карамел който постига оцветяване и подслаждане на ракията и тя става и по-мека на вкус.

В малък съд се поставя захар и се загрява до температура 150 до 180 градуса.

Тя бързо се стопява при непрекъснато разбъркване и започва да кипи, като придобива тъмнокафяв цвят.

Карамелът е готов когато на пипане престане да бъде лепкав.

След като е готов, се налива малко студена вода в обем 55 до 60% от количеството на вложената захар - това е т.нар "гасене на карамела".

Той изведнъж се втвърдява, бъркането спира. Нагряването продължава до кипене, тогава карамелът се разтваря във водата.

Изпарява се не повече от 50% от водата, тогава нагряването се спира и той е готов.

Изпарение на по-голяма част от водата трябва да се избягва, тъй като след охлаждане карамелът става практически неразтворим.

Когато е готов, той има плътност 1,3 и съдържа 30 до 40% некарамелизирана захар и 20 до 30% вода. Може да се съхранява неограничено време, ако се разреди 1 ч карамел с 4 ч ракия.

1 от Rono12 на 06 февруари 2018
Може и с ябълкови листа, става и с изсушени. Също и с щипка или шепа, зависи от количеството ракия, липов цвят, но да е цвят, я не филтър, в тензух. Проба - грешка и пак проба... ;-)))

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
14193
0

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

16794
0

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

21960
0

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства. Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

15399
0

Назаем от опитни производители Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

25173
0

Няколко съвета трябва да се помнят винаги Почти всеки любител винопроизводител поне веднъж в живота си се е сблъсквал с болести по виното и се е чудил и питал как да ги лекува.

Още от Фермер
558
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

3051
0

Това по-скоро не е кулинарна рецепта, а просто един от начините да приготвите омлет, за да създадете слънчево настроение на масата. Продукти: 3 яйца, 2 супени лъжици прясно мляко, шунка, кашкавал,

657
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

4869
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

360
0

Сега в Ямболска област няма огнища на болестта "птичи грип", съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. Това са показали взетите в началото на месеца проби от всички

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След близо седем часа напрегнати разговори завърши заседанието на малката коалиция в Министерския съвет. Преди минута от сградата излезе и вицепремиерът Красимир Каракачанов, но без да коментира какво са решили патриотите. Двамата останаха сами в кабинета на Симеонов. Лидерите трябваше да изберат заместник на вицепремиера в оставка Валери Симеонов.

Германия бе на косъм от това да завърши 2018-а с положителен резултат, но най-скъпият защитник в историята на футбола Върджил ван Дайк остави горчивия вкус за бундестима. Бранителят на “Ливърпул” донесе равенството на Холандия 2:2 в продължението на двубоя от дивизия А на Лигата на нациите в Гелзенкирхен.

Ще има ли нов човек на мястото на Валери Симеонов в Министерски съвет и с колко вицепремиери продължава министър-председателят Бойко Борисов. Отговор на тези въпроси ще има още утре, научи "24 часа" от отлично информирани. Идеята е персоналната (евентуално и структурна) промяна в правителството да бъде гласувана в Народното събрание още до края на

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа