Какво трябва да знаете:
- Морковите са източник на каротин и се въвеждат главно в диетата на мъжките глигани, свине майки и прасенца до 4-месечна възраст.
- Картофите са хранителен фураж, лесно се смилат, дават се от 2 до 7 кг на глава. Преди хранене се измиват, варят или задушават. Това увеличава хранителната стойност с 10-20% и намалява съдържанието на вредни вещества (соланин и гапонин).
Внимание!
- Водата след варене се излива, на животните не се дава!
- А преди хранене е препоръчително сварените грудки да се смачкат.
- Нишестените сортове са по-хранителни и подобряват вкуса на месото и свинската мас.
Фуражното и захарното цвекло
- И двата вида се консумират добре от свинете;
- Повишават секрецията на стомашен сок и апетита;
- Добър лактогенен фураж е за свинете майки.
Запомнете:
- Дават се измити, нарязани, пресни (за разлика от картофите, не е препоръчително цвеклото да се вари). Фуражното цвекло се дава 3-8 кг на глава, захарното цвекло - 2-5 кг.
- Тиквата увеличава растежа, подобрява репродуктивната способност на животните и подобрява качеството на месото. Изхранва се по същия начин като цвеклото.
- Йерусалимският артишок (земна круша) е подобен по състав на картофите, но не е необходимо да се вари - по-добре е да се дава пресен. Понякога насажденията му се използват за паша на прасета - както за упражнения, така и за „диета".
Коментари