Става и за полупланински хълмове до около 500 метра надморска височина

Стотици читателски въпроси имахме през 2017 г. за сорта Велика. Интересът към него не стихва, макар че е създаден чрез инбридинг вече отдавна.

За изходен материал е използван хибрид, получен чрез кръстосване на сортовете Болгар и Алфонс Лавале.

Това е станало в опитното лозе на Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" край Русе.

По срок на узряване на гроздето - 24 август, сортът се отнася към ранозреещите и днес. Вегетационният му период е 132 дни.

Съвет за лозарите

Лозите са силно растящи. За предпочитане е стъблената формировка повдигнат Гюйо на 50-60 см и резитба с две плодни пръчки с по 12-14 очи и 4-5 чепа по на 2 очи.

Растенията са силно растящи и се отличават с голяма родовитост. Добивът от декар е средно около 3500 кг.

Гроздът е голям - 18/13 см, със средно тегло 595 г, коничен до цилиндричноконичен, рехав.

Зърната са много едри, дълги, със средно тегло 13 г. Кожицата е средно дебела, крехка, тъмночервена до тъмновиолетова. Месото е хрупкаво, с неутрален, хармоничен вкус - подобен на сорт Болгар.

Значителна част от нормално развитите зърна са безсеменни

При пълно узряване на гроздето захарите са 17%, а титруемите киселини - 5.04 г/л.

Гроздовете имат много привлекателен външен вид. По едрина на зърното превъзхождат повечето познати десертни сортове.

Гроздето не се напуква и има добра транспортабилност. Запазва се сравнително добре върху лозите след узряване и при съхранение при хладилни условия.

Сортът Велика може да се отглежда и на полупланински места

Изисква се обаче южно изложение и надморска височина до 400-500 м. Сортът не е устойчив на ниски зимни температури и болести, но пак е един от шедьоврите на българската селекция.