Как да избираме мед

09 януари 2018
Кулинария / Полезни съвети
140526
 

Медът е един от най-действените антиоксиданти, но само ако е правилно избран. Към закупуването на мед трябва да се отнасяме внимателно и сериозно, а не да посягаме към първия буркан, попаднал пред погледа ни.

Медът неслучайно е наричан чудо на природата, но само когато е истински. Той се състои 75% от глюкоза и фруктоза, практически не съдържа захароза, но затова пък е богат на много ферменти, органични киселини, микроелементи и витамини.

Известни са няколко хиляди растения, от нектара на които пчелите правят мед, и всяко едно от тях си има своите особености:

Липовият е незаменим при настинка и грип.

Медът от планински кестен нормализира работата на пикочните пътища, а от млечка - дихателната система.

Медът от дяволска уста успокоява и употребата на една лъжичка от него може да подобри драстично съня.

Най-рядко алергия се предизвиква от меда от бяла акация.

Елдовият мед е добър при анемия.

Най-добре е да купувате мед там, където можете да го опитате: на пазара или в специализиран магазин. Той трябва да бъде с еднороден цвят, без бучки и бавно да се стича по лъжицата. Ако се стича твърде бързо, означава че съдържа твърде много влага и има шанс не след дълго да се вкисне.

Натуралният мед е течен само през първите 1-2 месеца, а след това кристализира. Захаросаният мед не е по-лош от течния, още повече че той винаги може да се разтопи на водна баня (температурата на водата обаче не трябва да превишава 40 градуса!).

Ако по средата на зимата търговците ви предлагат течен мед за натурален, не им вярвайте. Изключение правят само медът от елда и акация, които не се кристализират. Ако медът има привкус на горена захар, той вече не само се е лишил от полезните си свойства, но е и вреден за здравето: под въздействието на високата температура в него се образуват канцерогенни вещества.

Всеки може да направи тестове за проверка на качествата на истинския мед с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени - в него е добавена креда. Но въпреки опитите в домашни условия, само лабораторният анализ може прецизно да определи 100% натуралния мед.

На пазара или в специализираните магазини можете да изискате от продавача сертификат, в който трябва да е посочено мястото и годината на събиране на меда, резултатите от химичната експертиза и диоктазното число - параметър, който показва съдържанието на биологично-активни вещества в меда. Колкото по-голямо е то, толкова повече са те.

Вносният мед също трябва да е съпроводен с документи, потвърждаващи неговата натуралност и качество. За много добър се смята френският мед от лавандула и румънският мед от бяла акация. Ако медът е приготвен от захарен сироп, той е изкуствен. Може да притежава интензивна миризма и вкус (на ягоди, ананас), но няма нищо общо с натуралния.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

0

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско.

0

Целината може спокойно да се отнесе към лечебните растения. Благодарение на уникалния си състав тя помага при редица заболявания. Ароматните, изненадващо сочни и вкусни листа лесно се превръщат в

0

Според видеоклипче, пуснато в социалните мрежи, ние цял живот сме настъргвали кашкавала неправилно, като държим рендето вертикално, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Последни новини
0

Не е задължително традиционната френска лучена супа да се приготвя с месен бульон. Даже когато се използва вода тя става много вкусна - просто трябва да се спазва технологията

0

95% от субсидиите в селското стопанство в страната идва от ОСП. Има значителни различия между регионите на страната, между видовете производство и между фермите.

0

Само с паша има риск от остър дефицит на белтъчини Подгответе животните за случната кампания: 1) Подхранвайте вечер овцете с богат на белтъчини фураж (шрот)

0

Преди засаждане на лозичките обогатете почвата с нужните елементи Напоследък в няколко броя писахме и засилихме вниманието на професионалистите и на хоби лозарите към някои важни за лозите и асмите

0

От края на септември може да започнете със засаждането на лука и чесъна за зелено. Но ако нямате възможност, не е спешно, тъй като може да направите засаждането в доста продължителен период от време

Коментари
1 от ILLONA на 30 май 2018
Кредити за длъжници. Навсякъде в Латвия. Много хора, изправени пред финансови проблеми, са убедени, че не могат да получат нов заем. Това обаче не е така. Латвийският кредитен пазар има много професионални заемодатели, дават заеми на хора, които изпитват финансови затруднения .........

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С над 1 млн. евро по програмите за трансгранично сътрудничество МРРБ развива туристическия потенциал по границата със Сърбия и Република Северна Македония Средновековни църкви с уникална архитектура и стенописи, панорамна гледка от един от най-високите водопади в България и най-големият въжен парк в страната.

Българин е осъден на девет години затвор във Великобритания заради интернет измами, от които може да са пострадали половин милион души и които са нанесли щети за 41,6 милиона британски лири, съобщава сайтът cps.gov.uk. Българинът, на 37 години, с инициали С.Д., беше екстрадиран във Обединеното кралство,

"Ту плаках, ту се смях истерично. Започна да звъни телефона, да пишат колеги, тогава разбрах, че е имало смисъл от това, което правя. Получих голяма подкрепа".  Това заяви по  bTV журналистката Силвия Великова, свалена и след това отново върната в ефира на БНР. "Може да се провери кой е звънял, да се направи разпечатка,