Как да избираме мед

09 януари 2018
Кулинария / Полезни съвети
144900
 

Медът е един от най-действените антиоксиданти, но само ако е правилно избран. Към закупуването на мед трябва да се отнасяме внимателно и сериозно, а не да посягаме към първия буркан, попаднал пред погледа ни.

Медът неслучайно е наричан чудо на природата, но само когато е истински. Той се състои 75% от глюкоза и фруктоза, практически не съдържа захароза, но затова пък е богат на много ферменти, органични киселини, микроелементи и витамини.

Известни са няколко хиляди растения, от нектара на които пчелите правят мед, и всяко едно от тях си има своите особености:

Липовият е незаменим при настинка и грип.

Медът от планински кестен нормализира работата на пикочните пътища, а от млечка - дихателната система.

Медът от дяволска уста успокоява и употребата на една лъжичка от него може да подобри драстично съня.

Най-рядко алергия се предизвиква от меда от бяла акация.

Елдовият мед е добър при анемия.

Най-добре е да купувате мед там, където можете да го опитате: на пазара или в специализиран магазин. Той трябва да бъде с еднороден цвят, без бучки и бавно да се стича по лъжицата. Ако се стича твърде бързо, означава че съдържа твърде много влага и има шанс не след дълго да се вкисне.

Натуралният мед е течен само през първите 1-2 месеца, а след това кристализира. Захаросаният мед не е по-лош от течния, още повече че той винаги може да се разтопи на водна баня (температурата на водата обаче не трябва да превишава 40 градуса!).

Ако по средата на зимата търговците ви предлагат течен мед за натурален, не им вярвайте. Изключение правят само медът от елда и акация, които не се кристализират. Ако медът има привкус на горена захар, той вече не само се е лишил от полезните си свойства, но е и вреден за здравето: под въздействието на високата температура в него се образуват канцерогенни вещества.

Всеки може да направи тестове за проверка на качествата на истинския мед с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени - в него е добавена креда. Но въпреки опитите в домашни условия, само лабораторният анализ може прецизно да определи 100% натуралния мед.

На пазара или в специализираните магазини можете да изискате от продавача сертификат, в който трябва да е посочено мястото и годината на събиране на меда, резултатите от химичната експертиза и диоктазното число - параметър, който показва съдържанието на биологично-активни вещества в меда. Колкото по-голямо е то, толкова повече са те.

Вносният мед също трябва да е съпроводен с документи, потвърждаващи неговата натуралност и качество. За много добър се смята френският мед от лавандула и румънският мед от бяла акация. Ако медът е приготвен от захарен сироп, той е изкуствен. Може да притежава интензивна миризма и вкус (на ягоди, ананас), но няма нищо общо с натуралния.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Колкото повече потъваме в дебрите на кулинарията, толкова повече се убеждаваме, че има продукти, които можем да си ги приготвим вкъщи и ще ни излезе много по-евтино

0

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

0

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

0

И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след 24 декември по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме

0

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

Последни новини
0

През следващото денонощие със слаб до умерен, в Източна България и северно от планините с умерен до силен вятър от юг-югозапад, ще се пренася топъл въздух

0

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

0

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

0

ДФ „Земеделие“ преведе близо 2,7 млн. лева (2 668 295 лв.) на 247 земеделски стопани, кандидатствали по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда

0

Сеитбата на маслодаен слънчоглед и царевица за зърно продължава да се движи с по-бързи темпове спрямо предходната година. Към края на май 2020 г. засетите площи с двете пролетни култури са съответно

Коментари
1 от ILLONA на 30 май 2018
Кредити за длъжници. Навсякъде в Латвия. Много хора, изправени пред финансови проблеми, са убедени, че не могат да получат нов заем. Това обаче не е така. Латвийският кредитен пазар има много професионални заемодатели, дават заеми на хора, които изпитват финансови затруднения .........

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Февруари” - четвъртата пълнометражна лента на режисьора Камен Калев, влезе в официалната селекция на филмовия фестивал в Кан. Макар той да не се провежда тази година заради пандемията, организаторите на престижния форум решиха да посочат лентите, спечелили вниманието им, и така да проправят пътя им към други фестивали и да улеснят

Седем души решават кога какво да се печата и в какъв тираж На 4 юни българският лев стана на 140 години. Той е определен за национална валута с приемането на Закона за правото на рязане на монети в Княжество България на 4 юни 1880 г. Тогава е приравнен към златния френски франк. Още близо 6 години обаче разплащанията у нас се правят с турски

“Да дойдат в дъжд, в кал, да легнат до мен на брусфора и да ги видим колко са добри.” Така, леко обиден, министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира най-новата серия от колажи с образа му, които обикалят интернет в последните дни, след като той се включи в стрелби на полигона край шуменското село Марково