Съвети за сервиране на празничната трапеза

30 декември 2017
Кулинария / Полезни съвети
20655
1 2
 

* Аперитивът се поднася за "добре дошли", а с него се сервират ядки и сухи мезета. Добре за това да има допълнителна масичка, на която да се отсервира.

* Кърпата или салфетката трябва да бъде чиста и сгъната добре.

* Ако сервирате супа, бистро консуме или бульон, не забравяйте подложната чиния. Това ще предотврати неволно капване от ястието върху покривката.

* Когато наливате напитките, никога не пълнете чашите до ръба. Правилният етикет на сервиране на напитки е те да запълват 2/3 от обема на чашата.

* Мръсните чинии и плата бързо се отстраняват от масата (в ляво), за да се освободи място за новите.

* Когато приключите с храненето, можете да сервирате кафе на място или да поканите гостите в дневната.

* Не забравяйте да създадете хармоничен и елегантен интериор. В този случай, инвестирайте в цветни аранжировки и красиви фруктиери с плодове, създавайки усещането за по-весел и уютен дом.

* Питиетата се сервират в подходящи гарафи и никога в бутилки.

* Покривките, салфетките и декорациите трябва да са празнични и в топли пастелни тонове. Може да са изработени от памучни материи или лен.

* Свещниците и свещите за новогодишната трапеза трябва да са ниски и да не привличат вниманието, но в същото време да са достатъчно стилни.

* Цветята на масата трябва да са с по-къси дръжки, за да не отнемат видимостта на различно седящите около масата гости.

* Добре е хлябът в новогодишната нощ да е месен.

* Главното място около празничната маса се заема от домакина или най-възрастния член на дома, а в някои случаи и от най-важния гост.

* Най-удобните места се запазват за възрастните, а за най-младите са отдалечените места.

* Местата около краката на масата или ъглите се оставят за по-младите или някой от домакините.

* Напитките винаги се сервират преди храната. Нищо не се сервира, преди да е отсервирано предходното,това особено важи при питиетата.

* Препоръчва се да се правят кратки паузи около сервиране на ястията.

Подготовката на всяка празнична трапеза е радост за очите, но и цяло изпитание за самата домакиня.

Весели празници! 

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след 24 декември по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме

0

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

0

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

0

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско.

Последни новини
0

Щандът на Русия на най-голямото изложение за храни “Зелена седмица” бе затворен за два часа заради незаконни месни продукти. Става въпрос за 20 незаконно внесени салама

0

Коренно различна версия на подпомагане към земеделските производители предложи вчера правителството на Великобритания, след като вече няма да се ръководи от европейската ОСП

0

Това предупреждават ветеринарни лекари За да избегнете последващи сериозни проблеми, трябва да сте по-внимателни при манипулации с над 6-килограмови прасета (над 21-дневни)

0

Над 35 млн. евро струва на България борбата с африканската чума по свинете досега. В Европа са избити 1,4 милиона прасета, а в 12 страни, 10 от които са членки на ЕС има над 3900 огнища на болестта

0

Продукти: 500 г пилешко филе, 300 г гъби (каквито имате под ръка), 70 г кашкавал, 3 суп. лъж. сметана за готвене, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете гъбите на кубчета и ги

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Меган, съпругата на британския принц Хари, не смята да се връща повече във Великобритания, разкриват нейни приближени пред медиите. Тя трескаво устройва нов живот за семейството си в Канада, като обсъжда бъдещето си с някои близки приятели в имението за 14 млн. долара до Ванкувър, в което е отседнала заедно с 8-месечния си син Арчи

Д-р Милен Врабевски е собственик и изпълнителен директор на най-голямата научноизследователска организация в Югоизточна Европа - Comac Medical, отличена от МОН с наградата “Питагор” за най-големи инвестиции в областта на научните изследвания. Той е основател и на Фондация “Българска памет”, чиято цел е да съхрани българското културно и историческо

За втора поредна година Деси Тенекеджиева и нейната фондация “Стоян Камбарев” ще връчат “Награда за кино 355”. Тя се дава по време на церемонията за друг приз - “Полет в изкуството”, която се организира за 11-и път. Събитието ще бъде на 13 април в София. “Награда за кино 355” е насочена към младите кинотворци