Съвети за сервиране на празничната трапеза

30 декември 2017
Кулинария / Полезни съвети
18954
1 2
 

* Аперитивът се поднася за "добре дошли", а с него се сервират ядки и сухи мезета. Добре за това да има допълнителна масичка, на която да се отсервира.

* Кърпата или салфетката трябва да бъде чиста и сгъната добре.

* Ако сервирате супа, бистро консуме или бульон, не забравяйте подложната чиния. Това ще предотврати неволно капване от ястието върху покривката.

* Когато наливате напитките, никога не пълнете чашите до ръба. Правилният етикет на сервиране на напитки е те да запълват 2/3 от обема на чашата.

* Мръсните чинии и плата бързо се отстраняват от масата (в ляво), за да се освободи място за новите.

* Когато приключите с храненето, можете да сервирате кафе на място или да поканите гостите в дневната.

* Не забравяйте да създадете хармоничен и елегантен интериор. В този случай, инвестирайте в цветни аранжировки и красиви фруктиери с плодове, създавайки усещането за по-весел и уютен дом.

* Питиетата се сервират в подходящи гарафи и никога в бутилки.

* Покривките, салфетките и декорациите трябва да са празнични и в топли пастелни тонове. Може да са изработени от памучни материи или лен.

* Свещниците и свещите за новогодишната трапеза трябва да са ниски и да не привличат вниманието, но в същото време да са достатъчно стилни.

* Цветята на масата трябва да са с по-къси дръжки, за да не отнемат видимостта на различно седящите около масата гости.

* Добре е хлябът в новогодишната нощ да е месен.

* Главното място около празничната маса се заема от домакина или най-възрастния член на дома, а в някои случаи и от най-важния гост.

* Най-удобните места се запазват за възрастните, а за най-младите са отдалечените места.

* Местата около краката на масата или ъглите се оставят за по-младите или някой от домакините.

* Напитките винаги се сервират преди храната. Нищо не се сервира, преди да е отсервирано предходното,това особено важи при питиетата.

* Препоръчва се да се правят кратки паузи около сервиране на ястията.

Подготовката на всяка празнична трапеза е радост за очите, но и цяло изпитание за самата домакиня.

Весели празници! 

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

0

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско.

0

Целината може спокойно да се отнесе към лечебните растения. Благодарение на уникалния си състав тя помага при редица заболявания. Ароматните, изненадващо сочни и вкусни листа лесно се превръщат в

0

Според видеоклипче, пуснато в социалните мрежи, ние цял живот сме настъргвали кашкавала неправилно, като държим рендето вертикално, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Последни новини
0

Чрез химична борба се извършва контрол на късното кафяво гниене по плодовете на дюлята. Профилактика не бива да се пренебрегва, но при необходимост, трябва де се извършва и лечение.

0

Има места, които не трябва да докосва Много е важно да научите детето си как правилно да гали кучето. Има някои места и начини, които доставят удоволствие на всяко куче: може да ги гали и лекичко да

0

Едно от важните и лесно изпълними условия за безпроблемното зимуване на пчелните семейства е да бъдат извадени от кошера всички рамки с малко пчелен мед

0

Тортата "Панчо" е много популярен и невероятно вкусен десерт. Приготвя се лесно и в същото време изглежда много празнично. Много е лека и сочна, заради заквасената сметана

0

Помещенията трябва да са чисти, топли и светли Септември може да обещава циганско лято, но студените нощи вече напомнят за есента и зимата. Нощните температури все по-често се доближават и задържат

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

16-годишният Владислав В от Свищов, който м.г. удави в Дунав братовчед си Антим, на 17 г., и после "помага" в издирването му, не иска да лежи 5 години в затвора. Той се размина с минимална присъдана първа инстанция, защото е непълнолетен, но в понеделник ще се изправи с искане за снизхождение пред Апелативния съд във Велико Търново

Подсъдимият Христо клал с брадва и нож авер през август 2018 г. Мъж, отървал доживотна присъда за жестоко убийство чрез съкратеното съдебно следствие, жали 20 години затвор пред Апелативния съд във Велико Търново. Със своя присъда от 13 май т.г. Окръжният съд в старата столица е признал подсъдимия Христо Т. за виновен в това, че на 8 август 2018 г

До Резово са най-живописните плажове в подножието на планината Южното Черноморие е всичко това, което се вписва в представите за чудесна почивка на море. На юг от Созопол до Резово се простират едни от най-красивите български плажове, превърнали се в емблема на родния летен туризъм. Златистите пясъчни ивици преливат в горите на Странджа,