Интересният американски храст, който е широкоразпространен в България, е изключително ценен медоносен вид, информира honeyholyland.wordpress.com. 

Всички знаем колко вкусен, лек и нежен е акациевият мед! В по-голямата част от България обаче акацията прецъфтява бързо, а пчелите търсят нови източници на сладък нектар. Един от изключително интересните медоносни видове е известен като черна акация или храстовидна аморфа.

Храстовидната аморфа (Amorpha fruticosa) е цъфтящ в лилаво медоносен храст от семейство Бобови (Fabaceae), чиято родина са териториите от Новия свят: Северна Америка, Югоизточна Канада и северните части на Мексико. Видът обаче се разпространява лесно, не е взискателен към почвите и климатичните условия, търпи трайно засушаване и силни ветрове. Ето защо бързо се превръща в инвазивен вид и е широко разпространен в редица региони по целия свят, включително и България. Аморфата или черната акация расте бързо и бързо се възстановява. Чувства се еднакво добре при суша и наводнявания. Лесно се приспособява към различните почвени условия. Храстовидната аморфа цъфти от средата на пролетта до началото на зимата, най-интензивно от края на май до средата на август.

Пчелите събират голямо количество нектар от цветовете на черната акация. Добивът на мед от 1 декар аморфа може да достигне над 80 кг!

Храстите са обиковено с височина от 2 до 4 метра, но някои достигат и до 6 м. Листата са сложни, нечифтоперести и се състоят от до 25 листчета с форма на елипса.

Цветовете са дребни, пурпурни, червени, виолетови, с жълти тичинки и имат силен аромат, който действа на повечето насекоми като естествен репелент. За пчелите обаче цветовете на аморфата или черната акация са почти толкова неустоими, колкото и тези на бялата акация. Пчелите масово посещават цветовете на храстовидната аморфа, като събират главно нектар и по-малко прашец. 

Цветовете са събрани са на гъсто във връхни изправени съцветия. Плодът е едносеменен дребен боб. Ароматът на дребните лилави цветове на черната акация действа като естествен репелент срещу повечето насекоми, но привлича неустоимо пчелите.

Растението се използва главно в градинарството за декорация, но поради факта, че образува много коренови издънки, се използва и за укрепване на ровини, насипи и други. Бързото развитие на дълбока коренова система прави храстовидната акация успешен вид в райони, в които се води борба с ерозията на почвата.

Аморфата се използва успешно и във фармацията, като зa мeдицинcки цeли ce изпoлзвaт плoдoвeтe/ceмeнaтa (sеmеn Аmоrрhае), които се събиpaт през есента (aвгycт - oктoмвpи). Ceмeнaтa нa черната акация cъдъpжaт aмopфигeнин, фpyтизин, и дp. Биoлoгичнaтa aктивнocт нa плoдa ce oпpeдeля oт фapмaкoлoгичнитe cвoйcтвa нa aмopфигeнин, кoятo имa пpeдимнo ycпoкoявaщo дeйcтвиe. Oтcлaбвa биoeлeктpичнaтa aктивнocт нa кopaтa нa глaвния мoзък. Cъществува и медикамент, кoйто ce изпoлзвa кaтo ycпoкoитeлнo в нeвpoтични ycлoвия oт paзличeн пpoизxoд (нeвpoзи нa cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, диcтoния, нeвpoгeннo пapoкcизмaлнa тaxикapдия).

На снимката Цъфнала храстовидна аморфа по брега на река Дунав през май