Най-опасен е нечифтният дървесинояд

Възможна причина за изсъхване на ореховите дървета е нападение от вредители - дървесинояди и беловинояди. Вредят бръмбарите и ларвите, които изгризват ходове в стъблото.

Най-опасният от всички корояди е нечифтният дървесинояд. Той е повсеместно разпространен у нас. Напада всички овощни култури, в т.ч. и ореха, а също така - и голям брой широколистни горски видове.

Този вредител има две поколения годишно. Зимува като възрастно насекомо в издълбаните ходове в стъблото и клоните на дърветата. Напролет мъжките индивиди оплождат женските и след това умират в ходовете на нападнатите дървета. През май-юни оплодените женски бръмбари излизат навън и преминават по други дървета и клони, където през кората издълбават радиални отвори дълбоко в дървесината. Хоризонталните ходове следват годишните кръгове на дърветата. В издълбаните по-къси, вертикални, ходове женските снасят яйцата си (30-40 броя). След като завършат развитието си ларвите какавидират в същите входове.

Вредата, която причинява нечифтният дървесинояд е най-голяма в сравнение с другите корояди. Ходовете, които той издълбава са дълбоко в дървесината. При силно нападнатите дървета отначало изсъхват отделни клони, а по-късно загива цялото дърво. Нападнатите дървета се разпознават от здравите по изхвърлените от отворите жълто оцветени огризки и по смолата около отворите.

Борбата срещу тях е трудна

Борбата срещу короядите е трудна поради техния скрит начин на живот. Необходимо е насажденията да се поддържат в добро фитосанитарно състояние. Нападнатите и загиващи дървета трябва своевременно да се изкореняват и изгарят.

Растителнозащитни пръскания срещу короядите се провеждат в разсадниците и при младите дръвчета.

Срещу възрастните от всяко поколение се извършват по две третирания. Първото пръскане трябва да се извърши в началото на летежа, а второто - след 10-15 дни, през масовия летеж. Подходящи са контактните широкоспектърни инсектициди: актелик 50 ЕК, суперсект, Би 58, нуреле дурсбан и др.