Малиново вино

05 септември 2017
Кулинария
34308
1 2
 

Малината е плод, към който никой не остава равнодушен. Децата я обожават заради нейния аромат, сладост или просто заради красивия й вид.

Домакините приготвят от малини всякакви вкусни изкушения - компоти, сладка, мусове, перфета и торти. Дори и онези, които са равнодушни към сладкото са открили за какво да ползват малините - от плодовете се приготвя великолепно плодово вино.

Виното е ароматно, сладко, напомня на ликьор и с красив рубинен цвят. Можете да го сервирате заедно със скъпи и квалитетни вина и те по никакъв начин няма да го засенчат.

За да направите обаче качествено вино трябва да познавате някои конкретни правила.

Тънкости при приготвянето на вино

* Малините са отлична суровина за вино. Тя добре ферментира и се използва за приготвянето на закваската на вина от други плодове.

* Малиновото вино бързо се избистря.

* Най-добре е за приготвяне на вино да се използват червените сортове малини. От тях се получават чудесни ликьорни вина. Не ви съветваме да се мъчите да правите сухи вина от малини.

* Белите и жълтите сортове не са подходящи за вино. Макар, че има някои специалисти, които твърдят че от тях се получава вино със светъл цвят, подобно на бялото гроздово вино, но с по-изтънчен аромат.

* При приготвянето на вино малините не се мият, тъй като по повърхността на плодовете има бактерии, които са отговорни за ферментацията. Това са некултивирани дрожди и при измиването на малините се отнасят от водата.

Вино, направено от измити плодове, не може да ферментира самостоятелно и към него обезателно трябва да се прибави предварително приготвена закваска.

* За да се получи качествено вино плодовете трябва да са здрави и добре узрели. Не се подлъгвайте да използвате смачкани и презрели малини с идеята, че те така или иначе ще се мачкат. Може да вземете и някой презрял плод, но най-важното е по него да няма плесен, иначе виното ще е безвъзвратно съсипано.

* Алкохолният градус на виното зависи от количеството добавена захар. Колкото е повече захарта, тойкова по-висок е градуса на виното. За вино с 11% алкохолно съдържание на 1 л сок се добавят 200 г захар, но трябва да се отчита и захарността на самите плодове.

* Малиновото вино не трябва да киселее. Ето защо след пресоването към сока се добавят захар и вода, които разреждат киселия сок. За да може захарта да се разтваря по-добре и ферментацията да тече по-интензивно, захарта се прибавя на няколко порции - веднъж преди ферментацията и 2-3 пъти по време на ферментацията.

* За да се получи по-сладко вино се добавя захарен сироп, но той може да възобнови ферментацията на вече разлятото по бутилки вино. За да се предотврати това е добре напитката да се пастьоризира. За целта бутилките се затварят с тапи, които се укрепват с тел (като при шампанското) и се загряват до 65 градуса на водна баня за 20 минути.

Така напитката по-добре се съхранява, по-бързо "зрее" и има по-изтънчен вкус.

Още от Кулинария
0

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

0

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

0

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

0

Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна. Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло

0

В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук. Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови

Последни новини
0

Недалечна е датата, в която ще тръгне мобилна лаборатория за почвени изследвания в Хасковско. Тя ще предлага безплатна услуга на земеделските производители от региона и анализ на състоянието на

0

Една четвърт от тях са взели земя на лизинг Всеки втори арендатор е оптимист за своя бизнес Това сочи национално маркетингово проучване от последните дни

0

Ако забележите по бобовите зърна повреди от фасулев зърнояд, незабавно вземете мерки. Може да унищожите бръмбарчетата като обработите семената. . Ако фасулът е малко, насипете го в пликчета

0

И на 58-о място от 115 държави според годишната класация на Световната банка Диана Ванчева Икономическият и социален съвет /ИСС/ призова наскоро за ускорено приемане на национална стратегия за преход

0

Облачността от запад отново ще се увеличи. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са от 8 до 13 градуса. Максималните температури - между 13 и 18 градуса

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок. Виждате, че не съм човек, който протака и използва различни машинации. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали ще се съобрази с искането на Висшия съдебен съвет да подпише указа за назначаване на избрания за главен прокурор Иван Гешев в срок от 3 до 7 дни

Моят ангажимент и ангажиментът на държавата е от Севлиево до Германия произведеното да пътува само по магистрала. Поне 10 предприятия в Габрово и Севлиево решиха да направят инвестиции, когато им казах, че ще строим магистрала "Хемус". Това каза премиерът Бойко Борисов на церемония по повод 85-годишнината на "Видима-Идеал" Севлиево и откриването

Предложението първият ден от болничните да се плаща от работника няма да бъде внесено в Народното събрание, съобщи пред журналисти министър председателят Бойко Борисов, който днес направи обход на Габрово. "Кои промени в болничните да коментирам? - обърна се премиерът към журналистите на място. - Синдикатите са във възторг