Малиново вино

05 септември 2017
Кулинария
41085
1 2
 

Малината е плод, към който никой не остава равнодушен. Децата я обожават заради нейния аромат, сладост или просто заради красивия й вид.

Домакините приготвят от малини всякакви вкусни изкушения - компоти, сладка, мусове, перфета и торти. Дори и онези, които са равнодушни към сладкото са открили за какво да ползват малините - от плодовете се приготвя великолепно плодово вино.

Виното е ароматно, сладко, напомня на ликьор и с красив рубинен цвят. Можете да го сервирате заедно със скъпи и квалитетни вина и те по никакъв начин няма да го засенчат.

За да направите обаче качествено вино трябва да познавате някои конкретни правила.

Тънкости при приготвянето на вино

* Малините са отлична суровина за вино. Тя добре ферментира и се използва за приготвянето на закваската на вина от други плодове.

* Малиновото вино бързо се избистря.

* Най-добре е за приготвяне на вино да се използват червените сортове малини. От тях се получават чудесни ликьорни вина. Не ви съветваме да се мъчите да правите сухи вина от малини.

* Белите и жълтите сортове не са подходящи за вино. Макар, че има някои специалисти, които твърдят че от тях се получава вино със светъл цвят, подобно на бялото гроздово вино, но с по-изтънчен аромат.

* При приготвянето на вино малините не се мият, тъй като по повърхността на плодовете има бактерии, които са отговорни за ферментацията. Това са некултивирани дрожди и при измиването на малините се отнасят от водата.

Вино, направено от измити плодове, не може да ферментира самостоятелно и към него обезателно трябва да се прибави предварително приготвена закваска.

* За да се получи качествено вино плодовете трябва да са здрави и добре узрели. Не се подлъгвайте да използвате смачкани и презрели малини с идеята, че те така или иначе ще се мачкат. Може да вземете и някой презрял плод, но най-важното е по него да няма плесен, иначе виното ще е безвъзвратно съсипано.

* Алкохолният градус на виното зависи от количеството добавена захар. Колкото е повече захарта, тойкова по-висок е градуса на виното. За вино с 11% алкохолно съдържание на 1 л сок се добавят 200 г захар, но трябва да се отчита и захарността на самите плодове.

* Малиновото вино не трябва да киселее. Ето защо след пресоването към сока се добавят захар и вода, които разреждат киселия сок. За да може захарта да се разтваря по-добре и ферментацията да тече по-интензивно, захарта се прибавя на няколко порции - веднъж преди ферментацията и 2-3 пъти по време на ферментацията.

* За да се получи по-сладко вино се добавя захарен сироп, но той може да възобнови ферментацията на вече разлятото по бутилки вино. За да се предотврати това е добре напитката да се пастьоризира. За целта бутилките се затварят с тапи, които се укрепват с тел (като при шампанското) и се загряват до 65 градуса на водна баня за 20 минути.

Така напитката по-добре се съхранява, по-бързо "зрее" и има по-изтънчен вкус.

Още от Кулинария
0

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

0

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

0

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

0

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

0

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

Последни новини
0

Колтуците са израстъци, които се появяват в пазвите на всеки лист между листа и стъблото. Ако не ги отстранявате редовно и позволите да растат и се развиват, те отнемат хранителни вещества

0

То няма и да е нужно след сегашната влага Уважаеми редактори, всяка година предупреждавате лозето да не се полива и обработва от началото до средата на юни - този съвет сме чели със съседи и искаме

0

Тези седмици в годината, когато трябва навреме да приберете цялата реколта, са най-важните в селскостопанския цикъл и несъмнено се нуждаят от оптимизация Комбайнерите имат време от 7-8 часа сутринта

0

Днес ще е бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Ще духа до умерен запад-югозапад вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните

0

Европейската комисия (ЕК) предложи да отпусне 24 милиарда евро за възстановяване на селското стопанство от своя фонд „ЕС от ново поколение“, който следва да осигури финансова подкрепа за

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийският апелативен съд образува делото на Йордан Лечков срещу БФС. Това е станало на 29 май, сочи справка в регистъра на институцията. Делото е под номер 1522 от тази година. На първа инстанция - в градския съд, делото бе прекратено, като Лечков обжалва това. Лечков има претенции срещу факта, че не бе избран за временен президент на БФС след

Председателят на националния оперативен щаб ген. Мутафчийски благодари на "всички, които спомогнаха да се съхранят много животи", Неговите благодарности бях публикувани на страницата на ВМА във фейсбук. "В днешния ден искам да благодаря на всички гражднаи на Р България, които със своята дисциплина успяха да запазят своето здраве и здравето на

На "Вардар" му трябват веднага 2 милиона евро, за да съществува. Това са разходи по неизплатени заплати, глобата от УЕФА за неспазване на финансовия феърплей и тази от македонската федерация. Със сигурност обаче дълговете са много повече, категоричен бе известният спортен журналист Зоран Михайлов, който е бивш секретар на легендарния клуб