На много голям интерес се радва дейността на учени от Центъра за аграрни изследвания (Agricultural Research Service) към Департамента по земеделие на САЩ (USDA) за експерименти с огледала в свинефермите.
Сътрудниците на центъра проучвали въпроса какво вижда свинята, като се гледа в огледалото. Изследването било насочено на изучаване на стреса при животните.
Знае се, че подобряването на благосъстоянието на свинете може да повиши техния имунитет и да ускори растежа им, в резултат на което се повишава ефективността.
В експериментите били включени свинарници от различен тип. В частност животните имали достъп до свинарник с метален под (това било контролно помещение в изследването) към помещение с гумена настилка. В друго помещение имало огледала. Четвъртото помещение било направено така, че свинете могли да се виждат една друга през проход.
Целта на експеримента било да се разбере къде предпочитат да се намират животните, за да им бъде предоставена пълна свобода на придвижване.
Както се предполагало, по-голяма част от времето - 40%, свинете останали в помещението, където можели да се се виждат.
На второ място по популярност било помещението с под с меко (гумено) покритие.
На трето - помещението с огледалата.
И на последно - стандартният свинарник с метален под.
Като изяснили предпочитанията на животните, учените включили в експеримента и човек. Условията били същите, само че свинете трябвало да проявят своите предпочитания при избор на помещение при постоянно присъствие на човек във всяко едно от помещенията. Оказало се, че в този случай опитните животни променят мнението си за удобен свинарник и прекарват 90% от времето си там, където има огледало или там, където може да виждат друга свиня.