Отлично утолява жаждата и е полезен

Предлаганите в магазините напитки съдържат консерванти, вкусово-ароматни добавки, подсладители. Някои от напитките са и силно газирани.

Далеч по-полезен е домашно приготвеният квас, който утолява жаждата и е полезен за здравето. Учените са доказали, че квасът притежава бактерицидни свойства, нормализира микрофлората на червата, спомага за подобряване на храносмилането. Добрият квас премахва умората, възстановява силите и даже утолява глада. Освен традиционния квас може да се приготви и плодов и билков. Те са вкусни и полезни.

ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШЕН КВАС

Продукти: 500 г. ръжени сухари, 40 г. мая, 200 г. захар, 50 г. стафиди, 4-5 клонки джоджен, 3-6 бр. листа от черен касис, 4 л. вода.

Начин на приготвяне: Нарежете на филийки хляба и го изсушете във фурна, докато добие тъмно кафяв цвят. Залейте с вряла вода и оставете на топло 3-4 часа. Прецедете през няколко слоя марля. Добавете захарта, размитата в същата течност мая, джоджена и листата от касис. Покрийте съда с памучна кърпа и оставете да отлежи на топло 10-12 часа. Когато сместа ферментира се прецежда отново. Налива се в бутилки и във всяка се поставят по няколко стафиди. Затваря се добре и се оставя в хладилник. След 3 дни квасът е готов.

ЯБЪЛКОВ КВАС

Продукти: 1 кг ябълки, 200 г мед, 100 г захар, 1/2 пакетче мая, 1/2 пакетче канела на прах.

Нарязаните на тънки резенчета ябълки се поставят в емайлиран съд. Заливат се с 4 л. студена вода и се кипват. Свалят се от огъня и се оставят да престоят 2-3 часа. Прецежда се течността през марля. Добавят се захар, мед, мая, размита в същата течност, канела. Оставя се на топло, покрита с кърпа, да ферментира. След 2-3 дни се прецежда отново и се налива в бутилки. Затварят се добре и се оставят в хладилник. След 3-4 дни квасът е готов. Аналогично може да се приготви и вишнев квас.