Новите технологии позволяват площите да се третират без човешка ръка и много по-точно

- Доцент Димитров, какво представлява технологията, която използвате във вашата фирма?

- Фирма „Географика” основно се занимава с дейности в областта на геоинформационните технологии (ГИС) и всичко, което по някакъв начин е свързано със събиране, обработка и анализ на геопространствени данни. Крайният резултат от нашата работа е, че

подпомагаме взимането на решения

за различни цели, включително в областта на земеделието. Те са свързани най-вече с определяне на това доколко здрави са различните култури през определени фази от развитието им или определяне на т.нар. вегетационен индекс NDVI.

- Как точно се определя това?

- За целта използваме безпилотна летателна система с висока точност, която е съоръжена с два основни сензора. Единият е за изготвяне на ортофотокарта с висока резолюция, която достига до 3 сантиметра, т.е. всеки обект в действителността с големина над 3 сантиметра може да бъде видян на картата.

Това не е просто заснемане с обикновен дрон. Защото ако направите снимка с обикновен дрон, вие ще постигнете точност само там, където дронът е заснел обекти, намиращи се перпендикулярно под камерата. Такова изображение не може да послужи почти за нищо - обектите, които са встрани от центъра, се изкривяват, и то значително. Освен това има релеф, който още повече деформира изображението. Нашите модели се подлагат на допълнителна обработка, за да се получи триизмерен цифров модел на повърхността. На изображенията, получени по този начин,

се виждат с голяма точност

и най-незначителните обекти – храст, дърво, стълб, шахта, човек, всяка керемида на покрива и въобще всичко, което може да се използва за нуждите на изследването по някакъв начин.

Важен е и вторият сензор, който е мултиспектрална камера, която снима в четири независими канала. На изображението, получено с нейна помощ, земната повърхност след обработка със специален алгоритъм се вижда в спектър от различни цветове.

- Как моделите, които получавате, помагат на земеделеца?

- Именно в това е приносът на мултиспектралната камера, която заснема невидимия за човешкото око спектър, за да се получи т.нар. NDVI индекс. По-конкретно, чрез тези сензори се извършва проучване на жизнеността на растенията чрез улавяне на количеството светлина, която се абсорбира и отразява от тях. Крайният резултат е визуализация на заснетата площ с различни

цветове, които показват степента на виталност

на растенията. Тъй като камерата открива наличния хлорофил в растенията, от изображението може да се види къде точно те са здрави и къде имат нужда от допълнителна грижа. Всичко това се дефинира с буквално сантиметрова точност. Вие можете да видите дали покривате жизнените норми за тази култура от съответното поле и къде не. Ако не ги покривате, значи растенията на това място трябва да бъдат третирани било с вода, било с торове или пестициди. Но тъй като знаете точните места, можете да спестите огромни разходи и да намалите значително въглеродния отпечатък.

Предизвикателство пред съвременното земеделие е подобряване на екологичните показатели чрез по-устойчиви производствени методи. Част от решението за намаляване на въглеродните емисии е оценка на културите и контрол на количеството торове.

Чрез изследване на NDVI индекс може да се изчисли правилното количество химикали, необходими за производството, така че да се избегне прекомерното наторяване.

С невъоръжено око не можете толкова прецизно да установите състоянието на насажденията. Не можете да обхванете толкова голяма площ от такава височина с конвенционални методи в земеделието.

В момента във фирмата дори подготвяме услуга, свързана с прецизно пръскане. Представлява също дрон, който може да издигне определено количество препарат във въздуха и да третира точно там, където е нужно, по предварително зададен маршрут и на необходимото място.

- За какви други конкретни цели може да послужи полученият модел?

- Приложението е свързано също и с напояването, тъй като специален алгоритъм ни позволява да видим степента на влажност на заснетата площ.

Получените модели не са приложими при много малки площи. Въпреки че сме гъвкави по отношение на цените и пакетите услуги, които предлагаме, сам разбирате, че няма смисъл да облитате с дрон дворната си градина. Но при големи площи, където икономията от мащаба е значителна, услугата позволява

да спестите много разходи

Дали ще ви позволи да повишите добивите, защото рано сте забелязали някои обстоятелства, или ще ви позволи да минимизирате щетите, винаги ще ви е от полза.

При индустриалното земеделие една разлика от десетина процента в добивите е доста значително число. Всъщност, мога да кажа, че прецизното земеделие вече е немислимо без използването на такива геоинформационни технологии. Има дори трактори без водач, снабдени само с GPS, които изключително точно обработват площите самостоятелно. Има различна техника, която третира културите много точно, без никаква човешка ръка.

Изобщо, здравето на растенията може да се наблюдава постоянно през целия им жизнен цикъл – от подготовката за засяване до жътвата. Ние можем да облетим около 100 хектара за 30 минути, плюс времето за получаване на крайния модел. Затова най-добре е тази услуга да се ползва на абонаментен модел и една и съща площ да се заснема няколко пъти, винаги в някаква критична фаза от развитието на растенията.

- А как се справя системата в планински и полупланински терени, където облитането е малко по-сложно?

- Управлението на дрона, което се извършва изцяло от земята, е доста гъвкаво. Тъй като трябва да се спазва една и съща височина, летенето се прави стъпаловидно. В по-трудни терени, с по-сложен релеф броят на полетите се увеличава, както и броят на изображенията, които се правят.

- Може ли моделите, които изготвяте, да се ползват в случай, че настъпи застрахователно събитие, примерно градушка?

- Разбира се. Знаете, че валежите, включително и градушките не падат равномерно, те поразяват на участъци.

Оценката на щетите

с този модел е много подходяща за застрахователните компании, тъй като им дава реално доказателство за мащабите на поразените площи, които много точно могат да се изчислят. Сегашният модел за оценка на щетите у нас представлява просто едни хора, които обикалят из площите и се опитват да ги определят почти на око на базата на субективна преценка. Така при особено големи площи се получават много грешки. Да не говорим, че отнема и много повече време.

- Софтуерът за обработката на изображенията чие дело е?

- Цялата система, с която работим, е швейцарска, но софтуерът за фотограметричните изображения е американски и се казва Pix4D. Другият софтуер - за обработка на пространствената информация, се казва ArcGIS и е на компанията ESRI, чийто партньор сме за България.

- Файловете вероятно са много тежки, как ги изпращате на клиентите си?

- Те са тежки само за обработка, един 30-минутен полет генерира над 1500 изображения на участъка, като всяка от тях е в различен спектър. Но крайният файл, който доставяме, спокойно може да се отвори на всяко устройство. Един от крайните продукти на анализа е карта, която дава възможност от всяко смарт устройство, което разполага с Google Earth, да визуализира и локализира с точност до няколко сантиметра проблемните участъци на място на полето. И не на последно място, това, което ние всъщност даваме на клиента, е

подробен доклад на разбираем език

за значението на получените изображения. Ползваме консултантските услуги на агроном, който в зависимост от вида на посевите дава конкретни съвети за третирането им, включително и какви количества препарати за коя част от площите трябва да използват.