Водоплаващите птици – гъски и патици, при свободно отглеждане около водоеми и добра паша през непродуктивния период могат да се хранят само с трева, която усвояват добре. През непродуктивния период гъските могат да изконсумират дневно до 2 кг зелена трева, а патиците според породата – до 500-600 грама. Ако обаче те се отглеждат дворно без пасище, дневната им потребност не трябва да бъде под 600 грама или в комбинация с моркови, тикви, цвекло и др.

При гъските, предназначени за разплод, съдържанието на сурови влакнини се препоръчва да бъда следното:
0 до 8-седмична възраст -7%;
0 подрастващи – 10%;
0 носачки – 8%,
Дажбата трябва да се обогати задължително с достатъчно витамини и минерални добавки.
Количества сурови влакнини при патиците:
0 до 20-дневна възраст – до 5%;
0 до 60-дневна възраст – 6%;
0 подрастващи за разплод – 10%;
0 стадата за разплод – 7%.

Сурови влакнини в дажбите на преживните животни

Казано накратко – сочните и грубите фуражи се разпадат на хранителни вещества, след като се атакуват от различни бактерии в трите дяла на стомаха на преживните, в сляпото и дъговидното черво на коня и в дебелото черво на другите животни. Тези бактерии разграждат целулозата и пентозаните до органични киселини и захари. Органичните киселини се използват като храна на животните също като захарите, като усвояването им се извършва предимно в тънките черва. Също така под действието на бактериите суровите протеини в растенията се разпадат до прости белтъчини и доставят хранителни вещества на животните. Всеки вид храна (целулоза, протеини, въглехидрати и т.н.) се разпада под действието на ензимите на различни бактерии. Установено е и това, че всички витамини от група В се образуват от бактериите в търбуха. В устата храната се надробява и стрива от зъбите, като в същото време се навлажнява от слюнката и поглъща по-лесно. След това през хранопровода попада в стомаха. Там тя се смесва с другите съставки от дневната дажба, поема течности, набъбва и омеква. След като преживното животно задоволи чувството си на глад, търси удобно и спокойно място, където започва да преживя. Така сдъвканата храна се преглъща и преминава през 4-ите дяла на стомаха. Там се досмила и разпада под въздействието на бактериите до лесно усвояеми от организма химични съединения.