Медта е основен микроелемент за говедата, напомнят специалистите от Колежа по ветеринарна медицина към Университет на Флорида. В много географски райони дефицитът на мед може да бъде причинен от излишък от молибден или сяра, които възпрепятстват функцията на абсорбция на медта или и двете. В тези области консумацията на мед може да бъде подходяща за задоволяване нуждите на животното от мед, но молибденът прави медта недостъпна. Едрият добитък е по-вероятно да развие недостиг на мед. Размерът на медта, отделена от фуражите, зависи от вида на фуража и от етапа на растеж. Например качествените фуражи през есента и зимата са по-склонни да доведат до недостиг на мед, отколкото тези на паша.

Медта е потенциално токсичен минерал и много видове животни не могат да понасят високи количества от този минерал. Може да се предизвика медова токсикоза или т.нар. токсична медова болест. При говедата се проявява с коремна болка, диария, повръщане и смърт. А при хронично отравяне с мед симптомите са жълтеница, подуване на черния дроб и бъбреците, червен цвят на урината. Трябва да се има предвид и фактът, че зрелите на възраст говеда са по-малко податливи на токсичност от мед, отколкото младите животни.

Внимание! Фермерите може да натровят кравите си до смърт, хранейки ги с фуражи, съдържащи прекалено много мед. Това показва и друго научно изследване на учени от университета в Нотингам. Учените са стигнали до този извод, изследвайки черния дроб на 500 телета за концентрация на мед в него. Резултатите - в 40% от случаите съдържанието на мед в черния дроб на животните е било над допустимите норми. "Това показва, че голяма част от стадата с крави в Англия и в ЕС са в риск от отравяне с мед чрез фуражите", посочва Найджъл Кендъл от университета в Нотингам.

Настоящият регламент на Европейската комисия посочва, че максималните количества мед, разрешени за хранене на кравите, трябва да бъдат до 35 милиграма на килограм храна (88% сухо вещество). "Често допълнителните източници на мед, до които имат достъп пашуващите животни, не са взети предвид и те повишават съдържанието на мед в организмите им. Това са дренажи, свободни минерали и др.", добавя Кендъл.
Чести грешки на фермерите. "Много фермери смятат, че единственият ефект от съчетаването на микровеществото - молибден със сяра, прието от преживни животни, е да се спира усвояването на мед в търбусите на животните. В действителност обаче съчетанието на молибден и сяра образува ново вещество в стомасите на животните, коeто с натрупване в по-големи дози има висок афинитет към меда", добавят учените.
Какво могат да направят фермерите? Фермерите могат да наблюдават съдържанието на мед в техните крави, предназначени за клане, като правят проби от техните черни дробове. Ако се установят, високи нива на мед, фермерите трябва да работят с техния ветеринар, за да се опитват да смъкнат съдържанието. Д-р Кендъл обаче предупреждава, че "лечението" не е бърз процес - минимум 18 месеца отнема намаляването на съдържанието на мед в черния дроб на животните дори когато медта изцяло е премахната от храната на животните.