Освен това рябва да се съобразите се с природните условия, с породата и с финансовите си възможности, напомня н.с. Иван Иванов

Оборно-пасищното отглеждане е най-универсалната технология за отглеждане на кози, която може да се прилага навсякъде. При нея животните се извеждат на паша, но преобладаващата част от годината (190-240 дни) прекарват в оборите.

Животните имат възможност да се движат и свободно да проявяват естественото си поведение, като се осъществява стриктен контрол върху тяхното хранене. При оборно-пасищното отглеждане не са необходими специално оборудване на дворчетата за разходка, изкуствено вентилиране на оборите и редица други инвестиции. Сега, когато в България пустеят милиони декари обработваема земя оборно-пасищното отглеждане е най-подходящият избор при изграждане на професионална козеферма.

В каменистите полупустинни местности оборно-пасищната технология е единственият възможен начин за отглеждане на кози. Те отлично оползотворяват грубата суха растителност, която е характерна за тези райони. Необходимо е обаче да се осигури подхранване с концентриран фураж и свободен достъп до чиста вода за поене. Иначе количеството на издоеното мляко силно намалява. Тогава то съдържа повече белтъчини, мазнини и минерали, но производството му се оказва нерентабилно.

Най-подходяща за отглеждане при такива условия е Англо-нубийската коза.
Пасищно-оборното отглеждане е най-широко използваната технология за козевъдство у нас. През преобладаващата част от годината (190-240 дни) животните са на паша, като се прибират в оборите само при силно неблагоприятни климатични условия. Така значително се понижават разходите за отглеждане на козите и независимо от сравнително ниския добив на мляко рентабилността на производството му се запазва висока. Тази система също е подходяща за професионално козевъдство, но само при наличието на определени условия:

1) Най-важното от тях е броят на отглежданите животни, тъй като тук печалбата на глава е най-ниска в сравнение с останалите две технологии.

2) Задължително условие за успех е наличието на достатъчно големи, достъпни и качествени пасища. Най-добрите се намират в полупланинските и планинските райони.
Рано напролет животните се изкарват по ниските места, а с настъпването на лятото се пасат на все по-нависоко, където растенията се развиват по-късно. Така целогодишно се осигурява обилна и сочна паша. Освен това козите често си намират диви плодове, гъби, млади клонки и други лакомства из пътя.

ВАЖНО! Пасищно-оборното отглеждане е единствената технология, подходяща за биологично козевъдство. Биологичното производство на храни отдавна е утвърдено в ЕС като най-съвременен, необходим и високопечеливш селскостопански отрасъл.

Пасищно-лагерното отглеждане се прилага в рамките на оборно-пасищното и пасищно-оборното. При него животните се изкарват на пасищен лагер за няколко седмици до три месеца, обикновено в отдалечени високопланински местности.
Тази технология не е подходяща за лактиращи кози, защото силно затруднява млекодо-
бива - трябва да се осигури подвижна доилна зала, вана за съхранение на млякото, транспорт и др. Но този начин на отглеждане оказва много благотворно влияние върху яретата - те порастват повече и по-бързо, стават по-
здрави, достигат до полова зрялост по-рано и след това дават повече
приплоди.

А и никак не е маловажно, че разходите за лагерно отглеждане са най-ниски. Необходимо е само да се построи един навес, с три недопускащи течение стени
и да се осигури гледач.

Най-подходящи за пасищно-оборно отглеждане са Местните и Тогенбургските кози. Те са приземни, с удължено тяло, което им позволява лесно да се придвиждат по стръмни терени и намалява вероятността за травмиране на вимето.

Преди извеждане на животните пасищата трябва да се почистят от тръни и отровни растения. За пълноценното им усвояване е най-добре те да се разделят и последоватено да се използват на участъци. Пасищата на млечните кози не трябва да са на повече от 1-1,5 часа път от оборите. При пасищно отглеждане трябва
да се има предвид и буйният нрав на козите. Не е добре пътят към пасищата да минава близо до зеленчукови градини, овощни насаждения и други.