Иновативен финишерен фураж предотвратява характерната неприятна миризма на нерез на свинското месо

Европейският свиневъден сектор отдавна работи по разработване на алтернативна стратегия за борба с характерната миризма, която се получава при кулинарната обработка на месото, получено от некастрирани нерези.

Крайната цел е кастрацията на мъжките прасета да остане в миналото. Към днешна дата вече има нова цел - напълно спиране на кастрацията към 2018 г.

Може би белгийската компания "Дюмулен" вече е успяла да намери алтернативно решение. Тя стартира производството на фураж с изцяло нова концепция, наречен "Taintstop" ("Стоп на миризмата"). Това е финишерна смеска за некастрирани нерези която предотвратява появата на характерна миризма на нерез при кулинарната обработка на свинското месо. Фуражът вече е патентован и е представен официално на свиневъдите на тазгодишната селскостопанска изложба Agriflanders в Белгия, проведена през януари, съобщава "Le bulletin des agriculteurs".

Новият фураж е показал ефективността си при поредица от тестове. Изпитанията са проведени в кланична промишлена линия върху 200 кланични трупа на некастрирани нереза порода Пиетрен. Освен това са проведени лабораторни изследвания в базата на Фламандския институт по селско стопанство, риболов и хранителна промишленост (ILVO), където висококвалифицирани дегустатори направили оценка на миризмата на свинското месо. Те установили характерната миризма на нерези при 8% от кланичните трупа от контролната група. В кланичните трупове от нерезите, получавали новия фураж, нямало никакви неприятни миризми

Образците от месото били проверени и по химичен път за съдържание на скатол и андростенон - двете основни вещества заради които свинското месо от некастрирани нерези мирише.

При всички животни концентрацията на скатол в месото била по-ниска от пределно допустимото равнище - 0,000025%. Пределният лимит на андростенон 0,0003% бил превишен при 16% от нерезите от контролната група и при 4% от нерезите от опитната група. Такива големи разлики говорят за това, че фуражът, предотвратяващ характерната миризма, е ефективен.

Как новият фураж намалява равнището на скатол? "Taintstop" стимулира храносмилането на прасетата

Някои добавки и голямото количество целулоза в белгийския фураж подобряват храносмилателните функции в дебелото черво, което води до намалено изработване на скатол (отпадъчен продукт от преработката на аминокиселини).

И скатолът, и андростенонът се разлагат и се отделят от организма на животните чрез черния дроб.

Когато на черния дроб не му се налага да разгражда толкова много скатол, той може да прави това с андростенона. Това също намалява риска от поява на неприятна миризма в свинското, констатира директорът на белгийската компания "Дюмулен" Вернер Райдер.

По този начин чрез фуража пряко се повлиява на количеството скатол което му се налага да разгражда черният дроб и косвено да се влияе на количеството андростенон, оставащо в кланичния труп.

Освен това белгийският фураж не се отразява на сексуалната активност на нерезите.

Цената на фуража "Taintstop" е със 100 евро/т по-висока, отколкото на обикновените финишерни смески за прасета. Белгийската компания препоръчва в продължение на 3 седмици преди клането да се изхранват по около 60 кг на глава от новия фураж. В резултат на това се увеличава конверсията на фураж в предкланичния период.

Изхранването на това количество от фуража "Taintstop" е подходящо в случай че женските и мъжките прасета се отглеждат отделно. В противен случай и женските, и мъжките прасета трябва да получават "Taintstop", което излиза по-скъпо, а женските прасета не се нуждаят от него.

От белгийската компания смятат, че с този фураж се решава въпросът с неприятната миризма на кланичните трупове на некастрираните нерези. Според специалистите това е перспективно решение с ефективност на хирургичната и химичната кастрация

Фуражът "Taintstop" е крачка напред по пътя към решаването на проблема с неприятната миризма на кланичните трупове на некастрирани нерези.

Свиневъдният сектор проявява жив интерес към новия фураж. Сега белгийската компания провежда втори тест с новия фураж върху нерези порода Дюрок.

ПРИЧИНИ СВИНСКОТО МЕСО ДА ИМА СПЕЦИФИЧНА МИРИЗМА НА НЕРЕЗ

Специфичната миризма на нерез е силна неприятна миризма, която по наситеност съответства на миризмата на фекалии и урина. Тя се проявява при некастрирани мъжки прасета с тегло над 80 кг

Две групи химични вещества са отговорни за специфичната миризма на нерез: скатолът и андростенонът.

Андростенонът е феромон метаболит на мъжкия полов хормон тестостерон, който се продуцира от семенниците. Той се получава в тестисите на нерезите при достигане на полова зрялост (Xue и Dial, 1997).

Скатолът е метаболит на триптофана който е продукт на дейността на бактерии в дебелото черво на свинете - и на мъжките, и на женските животни. За разлика от андростенона, който при свинете е феромон, скатолът няма биологична полова функция, но е способен също да се натрупва в мастната и мускулната тъкан на мъжките прасета.

При некастрираните самци метаболизмът на скатола е по-бавен заради влиянието на мъжките стероидни хормони на обмяната на веществата в черния дроб.

Когато свинете се отглеждат при лоши санитарно-хигиенни условия, скатолът от техните фекалии се абсорбира в тялото им директно чрез кожата.

Директорът на белгийската компания "Дюмулен" Вернер Райдер обяснява, че новият фураж пряко влие на количеството скатол и косвено на количеството андростенон в месото на некастрирани нерези
Директорът на белгийската компания "Дюмулен" Вернер Райдер обяснява, че новият фураж пряко влие на количеството скатол и косвено на количеството андростенон в месото на некастрирани нерези
Проведени са изпитания в кланична промишлена линия върху 200 кланични трупа на некастрирани нереза порода Пиетрен
Проведени са изпитания в кланична промишлена линия върху 200 кланични трупа на некастрирани нереза порода Пиетрен
Когато свинете се отглеждат при лоши санитарно-хигиенни условия, скатолът от фекалиите им се абсорбира в тялото им директно чрез кожата
Когато свинете се отглеждат при лоши санитарно-хигиенни условия, скатолът от фекалиите им се абсорбира в тялото им директно чрез кожата