Райска ябълка, портокали, лимони – всички сме свикнали да ядем тези вкусни плодове сурови. Те са истински източник на витамини и много ярки! Но тези плодове могат да се използват за приготвянето на пълноценни салати, основни ястия и десерти.

Какви ястия можете да приготвите с райска ябълка и любимите си цитрусови плодове, за да изненадате гостите и семейството си? Предлагаме ви доказани рецепти!

Рецепти с райска ябълка

Ястията с райска ябълка винаги изглеждат ярки и необичайни. Този оранжев тропически плод има ниска киселинност, относително нисък гликемичен индекс и съдържа богат набор от полезни витамини и минерали.

Райската ябълка се съчетава добре с извара и сирене, месо, птици, риба (например риба тон), както и с много други плодове и зеленчуци.

Салата със сирене и орехи 

Продукти: 4 средни райски ябълки, 150 г козе сирене или синьо сирене, 1/2 нар, микс за салата, 0,5 чаша орехи, 3 суп. лъж. зехтин, 3 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. балсамов оцет, сол, захар, смлян черен пипер – на вкус.

Приготвяне: Сложете салатения микс в голяма купа. Измийте райската ябълка, нарежете на резени и я подредете в чиниита. Добавете козето сирене (синьо сирене) и орехи.

За да приготвите дресинга, смесете балсамовия оцет, лимоновия сок и захарта, след което внимателно разбийте с олиото. Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбийте добре. Поръсете салатата с дресинга и сервирайте.

Печено пиле с ябълки 

Продукти: средно голямо пиле, 4 райски ябълки, 5 ябълки, 2 суп. лъж. растително масло, смлян черен пипер, смлян лют пипер, сол, захар на вкус.

Приготвяне: Отстранете вътрешностите на пилето (ако има такива), измийте старателно и овкусете месото (от вътре и отвън) със смес от сол и черен пипер.

Нарежете ябълките и райската ябълка на резени – половината ще се използва за пълнене на пилето, а другата половина - за соса. Смесете плънката с малко захар и с нея напълнете пилето, след което го зашийте. Смесете частта със соса с растително масло и пасирайте до гладкост.

Поставете пилето, пълнено с ябълки и райска ябълка, в тава, с гърдите надолу, и го намажете обилно с приготвеното пюре от ябълки и райска ябълка. Поръсете с лют пипер. Внимателно сипете чаша вода, като внимавате да не отмиете плодовото пюре от пилето.

Сложете пълненото пиле в предварително загрята фурна и печете 1 час на 180°C.

Пай с червена боровинка 

Продукти: 2 райски ябълки, 250 г готово бутер тесто, 1 чаша червени боровинки, 1/3 чаша захар, 2 суп. лъж. масло.

Приготвяне: Нарежете райската ябълка на тънки резени. Разточете леко тестото върху набрашнена повърхност, поставете го в тава и го поставете във фризера да се охлади.

Разтопете маслото в чугунен тиган, добавете захарта и гответе, като бъркате, около 1 минута. Добавете червените боровинки, покрийте и оставете да къкри 1-2 минути. Махнете капака и продължете да готвите, като бъркате непрекъснато, докато сокът от плодовете се смеси с маслото. Оставете да се охлади и добавете в тавата върху блата, заедно с резенчетата райска ябълка.

Покрийте с втори лист охладено тесто върху плънката, притиснете леко краищата и печете в предварително загрята фурна на 175°C за 30-35 минути, до златистокафяво. Оставете готовия пай да се охлади леко и внимателно го прехвърлете в чиния. Сервирайте с бита сметана или сладолед.

Рецепти с портокал

Портокалите са родом от Азия, но се отглеждат в Европа и Америка. Плодовете са в широка гама от вкусове и цветове и съдържат полезни вещества с антиоксидантни, антибактериални и хипогликемични свойства. Тези цитруси са богати на витамини и микроелементи и се използват в народната медицина и готварството.

Портокалите традиционно се съчетават добре със зеленчуци, риба, птици и подправки. Естествено, има и много рецепти за десерти.

Салата с пиле, портокали и сирене

Продукти: пилешки гърди, голям портокал, 50 г орехи или лешници, 50 г твърдо сирене, 5 пъдпъдъчи яйца, лека майонеза за дресинг, смлян черен пипер, сол на вкус, билки за декорация.

Приготвяне: Сварете пилешкото месо, нарежете го на малки кубчета и го сложете в дълбока купа. Настържете твърдото сирене и нарежете ядките. Добавете сиренето и ядките към пилешкото месо.

Обелете портокалите, разделете ги на резени, отстранете ципите и семките и нарежете на парчета. Добавете ги в купата. Подправете сместа със сол, черен пипер, майонеза и разбъркайте добре.

Сварете яйцата, разрежете ги наполовина и украсете всяка порция. Можете да използвате и билки и едри ядки.

Печено свинско 

Продукти: 0,5 кг свинско месо (врат или шол), 2 големи портокала (за предпочитане червени), 1,5 чаши прясно изцеден портокалов сок, по 1 чаена лъжичка горчица и мед, 1-2 скилидки чесън, растително масло, сол на вкус, билки за гарниране.

Приготвяне: Измийте месото, отстранете ципите и го нарежете на филийки с дебелина около 2 см. Начукайте леко всяко парче, овкусете със сол и запържете в горещ, дълбок тиган с растително масло от двете страни, докато стане хрупкаво (месото трябва да остане сочно отвътре).

Обелете чесъна, нарежете го на тънки филийки и го добавете към месото. Намалете котлона и продължете да пържите още 3-5 минути, като обръщате месото, за да не загори.

Сипете пресния портокалов сок в тиган, добавете горчицата и меда, разбъркайте добре и оставете да къкри под капак на слаб огън за 30-40 минути (сосът трябва да се редуцира наполовина).

Измийте портокалите и ги нарежете на дебели резени. Сложете ги в тигана със свинското месо, полейте с получения сос и оставете да къкри още 10-15 минути. Прехвърлете готовото месо в чиния, залейте го със соса и гарнирайте с любимите си билки и пресни или пържени портокали.

Сладко от портокал и ябълка 

Продукти: 1 кг портокали, 1 кг ябълки, 1 кг захар, 2 чаши вода.

Приготвяне: Измийте добре портокалите, обелете ги, разделете на резени и отстранете ципите. Използвайте ренде, за да отстраните кората (като избягвате белия слой отдолу).

Измийте ябълките, обелете ги, отстранете семките и настържете на едро. След това залейте ябълковата смес с вода и оставете да къкри, докато омекнат напълно. Прецедете горещата, мека смес през фин гевгир, добавете захарта, портокаловата кора и обелените резенчета портокал.

Разбъркайте сместа и гответе, като бъркате непрекъснато, още 10-15 минути. Готовото сладко веднага изсипете в сухи буркани и затворете с капаци.

Рецепти с лимон

Лимоните предлагат повече от тръпчив сок, който се използва в сосове, маринати и дресинги. Те са чудесно допълнение към различни ястия. Освен органичните киселини, тези плодове съдържат витамини, фитонциди, пектини и полезни микроелементи. Лимоните възстановяват храносмилането и помагат за отстраняване на токсините от червата.

В кулинарията лимонът се комбинира с риба и месо, добавя се към супи и предястия, използва се в салати и десерти.

Салата със солен лимон и червен лук

Продукти: половин осолен лимон, глава червен лук, скилидка чесън, смлян кориандър, смлян черен пипер, листа от магданоз, екстра върджин зехтин – на вкус.

Приготвяне: Отрежете пулпата на половин осолен лимон, изстискайте сока и я нарежете на ситно. Настържете и кората. Добавете към нарязаната пулпа 1 суп. лъж. сок от буркана с останалите лимони и 1 суп. лъж. зехтин, заедно с подправките, ситно нарязания магданоз и чесъна.

Обелете лука и го нарежете на много тънки полукръгчета. Сложете го в купа, добавете чаша много студена вода (ледена е подходяща) и оставете за 30 минути, за да се отстрани горчивината. Отцедете водата и подсушете лука.

Смесете лука и лимона. Разбъркайте и оставете да престои 15-20 минути, като разбърквате от време на време.

Приготвянето на осолени лимони отнема поне месец. За целта внимателно нарежете сочните, узрели плодове по кората от двете страни, плътно напълнете стъклен съд, покрийте със саламура (1 част сол на 3 части вода) и приберете на хладко, като притиснете отгоре плодовете в буркана.

Сьомга на скара 

Продукти: 1 кг филе от червена риба, 2 лимона, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1/2 суп. лъж. лимонова кора, 2 скилидки чесън, сол, смлян черен пипер, риган или розмарин, зехтин – на вкус.

Приготвяне: В голяма купа смесете ситно нарязания или настърган чесън, олио, лимонов сок, лимонова кора, смлян черен пипер, сол и риган. Поставете рибата, нарязана на едри парчета, в купата, като се уверите, че е напълно покрита с маринатата. Покрийте и охладете за 15-20 минути.

Загрейте грила до 150°C и поставете рибата върху решетката. Печете за 5-10 минути от всяка страна. Сервирайте с резенчета лимон. (Тази марината става и за риба на фурна).

Лимонов пай и круши 

Продукти: 2 лимона, 300 г круши, 200 г брашно, 200 г прясно мляко, 6 яйца, 20 мл коняк, 50 г кондензирано мляко, 50 г масло, сол, пудра захар, канела.

Приготвяне: Смесете брашното, 3 яйца, солта, канелата и 150 мл мляко. Разбъркайте до гладкост. Смесете останалото мляко с коняка, добавете към сместа, покрийте и оставете да престои 2 часа.

Нарежете крушите на тънки резени. Настържете лимоновата кора и изстискайте лимоновия сок. Смесете жълтъците на останалите три яйца, кондензираното мляко, лимоновия сок и кората, за да получите крем.

Намажете тава с подвижен ръб с половината от приготвеното масло, изсипете тестото в нея, отгоре сложете нарязани плодове и добавете лимоновия крем. Покрийте с останалото масло.

Печете пая в предварително загрята фурна на 200°C за 15-20 минути, докато тестото бухне. Намалете температурата на 160°C, покрийте с фолио (за да не изгарят плодовете) и печете още 30-35 минути, докато паят стане златистокафяв.

Както цитрусовите плодове, така и райската ябълка са съкровищница от хранителни вещества. Освен това, през по-студените месеци те са радост за гледане с ярките си цветове. Защо не включите няколко нови и оригинални ястия с тези плодове в зимното си меню?