Който отглежда юници, знае, че до тяхното първо отелване се правят само разходи, без да има приходи. Заплождането на юниците в най-подходяща възраст, когато са достигнали оптимална жива маса и телесно развитие, осигурява икономия на разхода по тяхното отглеждане, а от друга страна - по-висока продуктивност през целия период на пожизненото им използване. Някои говедовъди с по-ниска професионална квалификация избързват със заплождането на юниците с цел съкращаване на тези разходи, обяснява нашият консултант проф. дсн Семков.

Затова допринася и фактът, че при правилно хранене и отглеждане половата система на юниците започва да функционира твърде рано, когато те са достигнали жива маса около 40-45% от теглото на възрастните крави от същата порода. Примерно ако живата маса на възрастните крави е 600-650 кг, юниците започват да се разгонват и да отделят пълноценни яйцеклетки и възможност за заплождане още когато достигнат жива маса 250-260 кг. Такова развитие и жива маса се постига на около 10-12-месечна възраст. Независимо че юниците се разгонват и половата цикличност е нормална, в този период те не трябва да се заплождат. Причината -  организмът им като цяло не е достигнал необходимото телесно развитие и бременността би попречила на нормалния растеж. Особено важно е, че половата система все още не е в състояние да осигури нормално развитие, използване и лесно раждане на жизнеспособен приплод. Най-бавно нараства и най-големи трудности при раждането създава все още недоразвитият костен таз. Богатият практически опит показва, че при рано заплодените юници на 13-14-месечна възраст трудните отелвания са много чести и загубите от мъртвородени телета, следродилни заболявания на половата система на кравите и намаляването на тяхната продуктивност са големи.

Ето защо в световната говедовъдна практика е прието юниците да се заплождат,  когато достигнат телесно развитие и жива маса около 65% от живата маса на възрастните крави. Това е т.нар. стопанска зрялост, която позволява нормално развитие на бременните юници и развиващия се в тях плод. При правилно хранене и отглеждане такава жива маса от 360 до 420 кг за юниците от различните породи достигат на 15-16-месечна възраст, която се нарича развъдна възраст, т.е. пригодна за разплодна дейност. Почти във всички страни с добре развито говедовъдство заплождането става в периода от 15- до 18-месечна възраст, а първото отелване съответно в периода от 24,5 до 27,5-месечна възраст.

ВАЖНО! По-ранното или по-късното заплождане и отелване е свързано със загуби за фермера. Приоритетно значение за определяне срока за заплождане има телесното развитие и живата маса. Необходимо е да се подчертае, че по-трудно се заплождат и раждат както угоените, така и слабите и недоразвитите юници в сравнение с нормално развитите и в добро телесно състояние животни. Заплождането на юниците е много успешно както при естествено покриване, така и при изкуствено осеменяване. Поради това, че жизнените сили на юниците са големи, половият апарат е стерилен, заплодяемостта от първо осеменяване е висока - над 80%. За да се избегнат несполуки от трудните отелвания в челните говедовъдни ферми в света, за заплождане на юниците се използва семенна течност от бици, проверени за лекота на отелването на тяхното потомство. В родословните свидетелства, които придружат семената течност, винаги фигурира и показателят "трудност на отелването", който за най-добрите разплодници не надхвърля 5-6%. А когато даден разплодник съчетава качество да предава на своето потомство висока продуктивност с леко отелване - той винаги се предпочитат от фермерите, особено за заплождане на юниците.

Грижите на стопаните след заплождането на юниците трябва да се насочат за осигуряване на правилно хранене и отглеждане с цел да се постигне нормален растеж на организма по време на бременността. След отелването живата маса да бъде около 80% от тази на възрастните крави.

Особено внимание следва да се обърне през последните 2-3 месеца на бременността, когато плодът нараства усилено и през този период дневният прираст е нормално да достигне 800-900 г. Нормално е бременната юница преди отелването да достигне жива маса 620 кг (при тегло на възрастните 650 кг), а след отелването да бъде около 560 кг. Освен от правилното хранене голямо значение за нормално отелване има начинът на отглеждане.

Не забравяйте! Задължително е на бременните юници да се осигурява движение по 2-3 часа дневно най-добре на пасищата, а сега на прехода към пролетта - разходка по равен път без опасност от подхлъзвания и резки движения. Движенията закаляват организма и укрепват и тонизират маточната мускулатура, което увеличава изтласквателната сила при отелването.