Фермерският съюз на Ълстър (провинция в Северна Ирландия) приветства потвърждението, че Кувейт ще внася агнешко месо от Великобритания. Според председателя на Департамента по говеждо и агнешко месо в Ирландския фермерски съюз - UFU, Кросби Клеланд това е чудесна новина за местните овцевъди.
По данни на DAERA (ирландското земеделско министерство) за 2015 г. овцевъдният сектор на Северна Ирландия се оценява на около 63 млн. британски лири.
Нашите овцевъди се радват, че Кувейт отново ще купува агнешко и овче месо от Великобритания. Вече три големи британски месопреработвателя готвят доставки за близкоизточната държава. Кувейт е един от най-големите потребители на агнешко месо в света.
От UFU отбелязват, че британското овцевъдство вече се сблъсква с проблеми след гласуването за излизането на Великобритания от ЕС. Това отразява зависимостта на британския овцевъден сектор от европейския пазар, затова разширението на износа извън ЕС е жизнено важно за сектора.
Британските овцевъди и в частност Ирландският национален фермерски съюз настояват правителството да търси нови пазари за тяхната продукция.