Въпреки че по европейския регламент срокът е до края на юни, казаха от фонд “Земеделие”

Диана Ванчева

Държавен фонд “Земеделие” ще се придържа към публикувания през февруари актуализиран индикативен график за директните плащания през 2017 г., които се отнасят за схемите и мерките от 2016 година.

Въпреки че срокът за преводите на всички видове субсидии по всички схеми и мерки е в края на юни 2017 г. по силата на европейския регламент, фондът ще се постарае, ако всичко с допустимия слой за подпомагане е готово, да приключи до средата на месец май. Това заявиха от пресцентъра на разплащателната агенция специално за в.“Български фермер”.

Според графика парите ще се пускат така:

От 10 до 20 март 2017 г. трябва да бъдат оторизирани плащанията по 2 схеми - компенсаторните в планински райони - НР 1 и компенсаторни плащания за други райони, които са засегнати от други ограничения - НР 2.

От 20 до 30 март ще бъдат преведени средствата по две схеми - за обвързано подпомагане за протеинови култури и по схемата за преразпределителното плащане за първите 300 декара.

Също от 20 до 30 март ще получат парите си младите земеделски стопани по специално предназначената за тях схема.

От 1 до 10 април да очакват средствата си фермерите по 3 схеми - за обвързано подпомагане за плодове, за зеленчуци и за зеленчуци - оранжерийно производство.

Също от 1 до 10 април да очакват преводи в банковите си сметки производителите на тютюн по схемата за преходна национална помощ за тази култура.

От 10 до 20 април е предстоящо оторизирането на средствата по двете мерки от ПРСР 2014-2020 - това са мярка 10-Агроекология и климат и мярка 11 - Агроекологично земеделие.

От 20 до 30 април ще бъдат пуснати сумите по схемата за зелените директни плащания.

Базовата ставка засега е 13,50 - 14,00 лв. на декар.

Също от 20 до 30 април е предвидено да се преведат средствата по старата мярка 214 от ПРСР 2007-2013.

От 1 до 10 май ще бъдат доплатени сумите по схемата за плащане на площ - СЕПП.

Индикативната ставка е 19,50 лева на декар.

Повторната оторизация е заради по-големите плащания, които са на кандидати с над 150 000 евро.

Забавянето се налага, защото за тези по-големи суми трябва да се правят проверки и да се комуникира и с Националната агенция по приходите.

От 10 до 20 май ще се състои специалното плащане за стопаните, отглеждащи памук.

Също от 10 до 20 май ще бъдат преведени средствата на дребните земеделски стопани по схемата, предназначена за тях.

От 10 до 20 май са предвидени за пускане и средствата по Натура 2000 и Рамковата директива за водите - мярка 12.

От фонда уточниха за фермерите, че според актуализирания индикативен график за директните плащания през 2017 г. периодите за оторизация на парите може и да не се състоят в точно посочените периоди.

Това е, защото са зависими от получаването на коректна и пълна информация от външни институции, а именно предоставянето на окончателния за кампания 2016 г. специализиран слой "Площи, допустими за подпомагане" от МЗХ.

Както и от предоставянето на всички останали специализирани слоеве, които съдържат данни по отношение на прилаганите схеми и мерки към заявленията за директни плащания.

Експертите на фонда допълват, че ще се наложи и синхронизиране на алгоритмите за изчисляване на финансовото подпомагане с приложимото европейско законодателство относно механизма за финансова дисциплина и прилагането на санкции, където ще се наложат.

Според Живко Живков, изп.-директор на държавния фонд графикът на предстоящите преводи на средства е реалистично направен и общо взето повтаря етапите от миналата година.

Кампания 2017 започна

Заявленията за директните плащания се приемат в общинските служби по земеделие до 15 май

Земеделските производители могат да посочват обработваемите площи по местонахождение на имотите или постоянен адрес на физическите лица, както и по адрес на управление на юридическите лица и едноличните търговци.

След 15 май 2017 г. в продължение на 25 календарни, т.е. до 9 юни 2017 г. включително могат да се подават заявленията за подпомагане.

Но, както и в предни години, за всеки просрочен работен ден се начислява намаление на одобрената сума за подпомагане в размер на 1%.

Корекции на вече подадени заявления ще могат да се извършват до 31 май 2017 г. включително.

Важно:

Независимо от датата на подаване на заявлението след 31 май 2017 г., до 9 юни 2017 г. ще могат да се правят корекции във вече заявени площи.

Могат да се нанасят и корекции, свързани с добавяне на нови схеми от фермерите - мерки и площи или животни. Но за това също ще се налага намаление на помощта за засегнатите от промяната данни с 1% от сумата за подпомагане, определена за тях за всеки ден просрочие, казаха като разяснение за кампанията от МЗХ.