Разделят се в четири групи

При ябълките се различава голямо сортово разнообразие - те условно могат да се разделят в 4 групи по отношение на хабитуса на растеж и на плододаването.

Тип спър сортове - плододаването е върху късите 2-3-г. клонки. Това означава, че едногодишната дървесина не трябва да се премахва, за да дорасте до тази възраст.

Група на ренетите - при неправилна резитба лесно влизат в алтернативно плододаване, т.е. образуват плодове през година.

Група на Златна превъзходна - не е проблем да се прави силна резитба, тъй като плододават върху едногодишни леторасли.

Група на Грени смит - плододаването е съсредоточено в периферията и е върху едногодишна дървесина, а при застаряване - върху торбичковите леторасли.

Алтернативно плододаване

Получава се, ако не се реже редовно

С правилната резитба на дърветата се избягва т. нар. алтернативно плододаване.

При него едната година дървото може да има много плод, но не залага плодни пъпки и затова през следващата ражда малко или почти няма плодове.

При по-стари овощни дървета с отслабнал растеж се прави силна резитба, която се изразява в съкращаване на скелетни части. За да се осигури нова плододаваща дървесина, се премахват лакомците и клоните във вътрешността на короната.

Същинско рязане и спомагателно

При овощни видове има два вида резитбени операции - същински и спомагателни. Същинските са за прореждане и съкращаване на клонките. Спомагателните са свързани с навеждане на клоните.

При повечето видове клоните израстват под остър ъгъл спрямо вертикалата, което трябва да се предотврати. За целта те се привързват към допълнителна опора, за да се увеличи ъгълът до 45-60 градуса.