Много често има двоумение бел или лизгар да се използва за дадена дворна операция и кое е по-доброто.

Не би трябвало да се сравняват обаче, защото си има разлика между тях.

Основното различие е в прикрепването на дръжката. Тази на бела се пъха в ухо, което е разположено косо към лопатата, докато при лизгара дръжката влиза направо в лопатата и сечивото е малко по-неудобно за боравене.

Но и за двата вида инструмент един стопанин трябва да знае, че са задължителни за двора и градината. Те най-много подхождат за глинести и тежки почви, докато мотиката е за по-леки и песъчливи.

Вила за аериране

Тази градинарска вилица, освен за събиране на сено, е много полезна за доста операции в градината.

С нея се прибират лесно растителни остатъци, става за изкореняване на упорити плевели и за разрохкване. С нея можете да аерирате почвата на места, а и да я заравните.

Търнокопът не е копач въпреки че понякога го объркват с него.

Инструментът е също много подходящ за аериране, за прекопаване, а също и за отстраняване на плевели.

Градинската мотика е универсална

Тя е най-използваното сечиво, което трябва да присъства във всеки един двор или малка градинка за прекопаване на леки и песъчливи почви, за плевене.

Идеална е за изкопаване на лехи и направа на тирове.

Греблото е незаменимо когато става дума за разрохкване на почвата и за почистване от треви и други растителни остатъци.

Много стопани с него най-лесно си измерват двора в метри или даден друг терен.

Един съвет: то не трябва да се поставя на земята със зъбците нагоре - ако без да искате го настъпите, дръжката ще ви чукне по главата и ще ви остави цицина.

Без лейка не може

Това е валидно за дворчета и вилни места, за стопанки със саксии, дори да е осигурено и най-модерното гравитачно или капково напояване.

С нея може да се полива там, където маркучът не стига или капковата система също не се е добрала. Много удобни са лейките с по-малък обем, които имат и подвижен накрайник.

Градинарските ножици са задължителни

Те вече се предлагат в най-различни варианти и размери и са абсолютно необходими за подрязване на всички видове клони на дръвчета, лози и храсти.

С тях се прави резитба, поддържа се формата на короната, провежда се редовно санитарно почистване на болни и счупени леторасти.

Един съвет: режещото им острие винаги се поставя върху частта, която трябва да остане на дървото.

Когато става дума за отрязване на дебели клони, трионът влиза в действие. Особено удобен е този вид, при който се реже и после частта за отстраняване се издърпва.

Лозарската ножица пък е незаменимо нещо за лози и асми - без нея резитба не става.

Хубаво е в работилничката да има и метална четка

Много стопани не подозират за ползата от нея - тя върши идеална работа за почистване в късна есен на всички стъбла на овошки и асми.

Ценен съвет: с нея лесно се отстраняват лишеи и мъхове, в които се укриват всички причинители на заразите.

Хоби "гардероб"

Има сума варинти да се направи хубав и удобен "гардерб" за инструментите, за да ги държите на едно място и да бъдат непрекъснато пред погледа ви.

Ето няколко идеи:

Могат да се окачат на метална декоративна решетка, поставена на една педя разстояние от стената - на нея някои от тях се закрепват и сами, а други ще се нуждаят от кукички.

Може режещите да се отделят на отделно "скеле", защото техните работни органи са по-опасни и като сваляте друго сечиво, да не се нараните.

Инструментите с дълги дръжки могат да се настанят удобно и в дървен кош или стара бъчва, където да се поставят с дръжките надолу.

Поддържайте сечивата

Инструментите трябва винаги да се прибират след работа.

Да бъдат на едно място, за да се намират бързо, когато потрябват.

След употреба да се измиват, избърсват със суха кърпа и да се нареждат по местата си.

За да не ръждясват, металните части могат да се държат в съд с пясък, преди това намазани с моторно масло.

За да не изсъхнат прекалено много дръжките, могат да се намажат с капки глицерин.

Преди да се приберат да зимуват, за да не ръждясват, металните части могат да се изтрият с кърпа, напоена с течен вазелин или парафин.