Много е важно формировките да се познават и правилно да се избират.

При чашовидната формировка зрелият летораст, развит от горното око на чепа, се реже с част от стария чеп, а долният се реже на нов чеп с две очи.

Внимание: раните да се правят само от вътрешната страна на рамената.

За ориентир на лозарите: горното око на новия чеп трябва да бъде обърнато към центъра на лозата.

Съвет: чашата се поддържа "отворена", като се изрязват до основа развитите леторасти във вътрешността й. За увеличаване на натоварването на лозата с плодни очи може да се оставят отделни чепове на три очи.

При подобрен и стъблен Гойо плодната пръчка трябва да произлиза от миналогодишен чеп.

Ако липсва - от най-ниско израсналия зрял летораст от старата плодна пръчка или от ъглова пъпка. А в краен случай - и от лакомец. За чепове се оставят зрели леторасти от долните очи на миналогодишните чепове или от лакомци.

Съвет:

добре е мястото на плодната пръчка да се сменя последователно - от едната и от другата страна на лозата при единичен Гюйо.

Внимание:

така се постъпва и при средностъблена формировка, видоизменен Мозер и Омбрела.