Много е важно формировките да се познават и правилно да се избират.
При чашовидната формировка зрелият летораст, развит от горното око на чепа, се реже с част от стария чеп, а долният се реже на нов чеп с две очи.
Внимание: раните да се правят само от вътрешната страна на рамената.
За ориентир на лозарите: горното око на новия чеп трябва да бъде обърнато към центъра на лозата.
Съвет: чашата се поддържа "отворена", като се изрязват до основа развитите леторасти във вътрешността й. За увеличаване на натоварването на лозата с плодни очи може да се оставят отделни чепове на три очи.
При подобрен и стъблен Гойо плодната пръчка трябва да произлиза от миналогодишен чеп.
Ако липсва - от най-ниско израсналия зрял летораст от старата плодна пръчка или от ъглова пъпка. А в краен случай - и от лакомец. За чепове се оставят зрели леторасти от долните очи на миналогодишните чепове или от лакомци.
Съвет:
добре е мястото на плодната пръчка да се сменя последователно - от едната и от другата страна на лозата при единичен Гюйо.
Внимание:
така се постъпва и при средностъблена формировка, видоизменен Мозер и Омбрела.
Коментари