Десертен безсеменен сорт ТАНГРА

Признат през 2012 г. Създаден в Опитното поле по лозарство на Института "Образцов чифлик" в Русе.

Сортът Тангра е късен - узрява около 5 октомври, типичен десертен безсеменен.

Гроздът е голям, изравнен, зърното е голямо, червено-черно, с хрупкава консистенция, а вкусът - неутрален, хармоничен.

Добивът грозде от декар е около 1,8 т.

Подходящи формировки за него са средностъблен Гюйо и Лира, а в по-топлите райони и Тендоне.

Може да се отглежда успешно в районите, благоприятни за десертно гроздопроизводство, но при осигуреност на обща температурна сума за вегетационния период над 3900 градуса С.

Гроздето е подходящо за консумация в прясно състояние и за производство на висококачествени компоти. То се съхранява много добре в хладилник.

Десертен безсеменен сорт ЗОРНИЦА

Признат през 2012 г. Типичен десертен безсеменен, зрее през втората половина на септември.

Гроздът е голям и изравнен, а зърното е едро, червено-сиво оцветено.

Консистенцията на зърното е хрупкава, а вкусът е хармоничен със специфичен приятен плодов оттенък.

Добивът от декар е около 1,6 т. Лозите имат повишена устойчивост на студове.

Препоръчвани формировки са средностъблен Гюйо и Лира.

Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировка Лира и капково напояване.

Благоприятен за производството на стафиди. Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност.

Сортът Зорница е с повишена зимоустойчивост. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 градуса С проявява много добра възстановителна способност.

Гроздето е подходящо за консумация в прясно състояние и за преработка в стафиди и компоти. Добре се съхранява в хладилник и може да се предлага на пазара и през зимата.

Сорт РУСЕНСКО ЕДРО

Селекциониран през 1972 г. Признат е и райониран от Държавна сортова комисия през 1984 г.

Гроздът е голям, крилат, рехав, зърното е много едро. Консистенцията е полумесеста, а вкусът-хармоничен и слабо мискетов.

Узрява към 25 август, 10-15 дни преди сорт Болгар. Лозите са среднорастящи.

Добивът грозде от декар е 1,6 тона.

Сортът не изресява и не милерандира. Зимоустойчивостта му е еднаква с тази на сорт Болгар. Проявява средна чувствителност на сиво гниене.

Типичен десертен едроплоден сорт.

Препоръчва се за производство на ранно десертно грозде.

Сорт МИСКЕТ РУСЕНСКИ

Създаден през 1973. Признат е и райониран от Държавна сортова комисия през 1986.

Гроздът е голям, коничен, рехав, зърното е едро, овално, консистенцията е хрупкава, а вкусът хармоничен, мискетов.

Узрява в края на юли - началото на август, около 20 дни преди сорт Кардинал. Лозите са среднорастящи.

Изисква смесена резитба.

Проявява повишена студоустойчивост и добра възстановинтелна способност. Устойчивостта му на сиво гниене е висока.

Типичен десертен сорт. Препоръчва се за производство на ранно десертно грозде.

Сорт РАННО БЕЗ СЕМЕ

Създаден още през 1965 година. Признат е от Държавна сортова комисия през 1990 година.

Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, зърното е средно едро до дребно.

Консистенцията е месеста, а вкусът неутрален. Семената са в зачатъчно състояние.

Ранно без семе узрява около 10 август, 40 дни преди сорт Султанина.

Лозите имат среден растеж. Изисква смесена резитба. Проявява средна студоустойчивост.

Типичен безсеменен сорт. Зърната се откъсват лесно от дръжчицата, което улеснява почистването на стафидите.

Препоръчва се изключително за производство на стафиди, за пряка консумация и за приложенние в хранително-вкусовата промишленост.

Сорт СИАНА

Узрява към средата на октомври. Гроздът е голям, рехав.

Зърното е много едро, дълго, черно, с 2 средно големи семена. Консистенцията е хрупкава, а вкусът - неутрален.

Добивът грозде е около 2 тона от декар.

Гроздето се запазва свежо на корен продължително време.

Подходящ за производство на късно десертно грозде, предназнанчено за реализация на пазара и през зимата.

Препоръчва се за отглеждане в най-топлите райони на страната.

Сорт ПАМИД РУСЕ 1

Признат е и райониран от Държавна сортова комисия през 1989 г.

Гроздът е средно голям, коничен, често крилат, полусбит до рехав. Кожицата е ръждивочервена, а консистенцията и вкусът са типични за сорт Памид.

Памид Русе 1 узрява към 10-15 септември.

Лозите растат изключително силно.

С добре изразени десертни качества. Гроздето е подходящо както за консумация в прясно състояние, така и за качествено вино.

Сорт РУСЕНСКО БЕЗ СЕМЕ

Създаден е през 1969 г. Признат е от Държавна сортова комисия през 1981 г.

Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, зърното е средно едро, продълговато. Кожицата е дебела, жълтозелена, при презряване - слабо розова. Консистенцията е месеста, а вкусът - неутрален.

Узрява към 20 септември. Лозите имат среден растеж и добра продуктивност. Има повишена студоустойчивост и добра устойчивост на сиво гниене. Изисква смесена резитба.

Подходящ за производство на грозде за консумация в прясно състояние и за стафиди.

Сорт ВЕЛИКА

Създаден през 1987 г. Признат е от ДСК през 1997 г.

Гроздът е голям, коничен до цилиндрично-коничен, рехав, зърното е много едро.

Кожицата е средно дебела, крехка, оцветена черно, с плътен восъчен налеп. Консистенцията е хрупкава с хармоничен благороден вкус. Семената са дребни до средно едри, лесно отделящи се при консумация на гроздето.

Узрява около 20 август. Лозите имат среден до силен растеж. Студоустойчивостта му е в границите на културната лоза.

По едрина на зърното превъзхожда всички новосъздадени десертни сортове.

Сорт ПРИСТА

Селекциониран през 1972 г. Признат и райониран от Държавна сортова комисия през 1988 г.

Гроздът е голям, цилиндрично-коничен, много често с крило, полусбит. Зърното е едро, продълговато. Кожицата е средно дебела, жълтозелена с матов оттенък и плътен восъчен налеп.

Консистенцията е хрупкава, а вкусът хармоничен, с добре изразен фин мискетов вкус.

Узрява около 10 август, една седмица преди сорт Кардинал.

Лозите са средно растящи. Изискват смесена резитба. Има повишена устойчивост на сиво гниене.

Подходящ е за производството на ранно десертно грозде.