Ася Василева наш спец. пратеник в Стара Загора

Клиентите я чакаха от 2 години. Необичайното е, че става дума за пръскачка.

Още преди да се появи у нас, клиентите вече я търсеха и питаха за нея. Само за 3 месеца фирмата вносител продаде 3 броя и са направени поръчки за още. А пръскачката е скъпа машина, както всички знаем. Особено в условията на криза. Видяхме я за първи път на Агритехника 2015. А сега вече и на изложението БАТА АГРО 2016. Става дума за самоходната пръскачка HORSCH Leeb PT 330. Тя впечатлява отдалеч - истинска красавица. Величествено заела мястото си на щанда на проспериращата фирма "Агротрон", официален вносител на фирма HORSCH за България. Но и тя вече е с табелка "Продадена". Което само доказва, че добрите машини се търсят от фермерите. А те в настоящата трудна ситуация са готови да се разделят с парите си само за най-добрите машини.

На какво се дължи това чудо, питам Петя Дайнова, прeдставител на компания HORSCH за България. "Още от преди 2 години интересът към пръскачките от страна на много клиенти в България беше голям. Но тъй като машините се намираха все още в тестова фаза и не беше започнала продажбата им за България, нямаше как да отговорим на този интерес. От 2016 г. започна официалната продажба на пръскачките в България.

С голяма гордост мога да кажа, че вече имаме три самоходни пръскачки РТ 330, които вече работят на българските поля от края на месец март и клиентите ни успяха да видят с очите си какво чудо представлява тази машина. Усетиха огромната разлика между всичко, което е показвано досега и това, което е пръскачката на HORSCH Leeb .

Вече имаме поръчки и за следващата година. Фермерите в България осъзнават какво предствалява тази машина и колко важна е тя в стопанството им", обясни Петя Дайнова.

На изложението в Стара Загора българските фермери получиха уникалния шанс да се срещнат лично със създателя на тази иновативна и така търсена от земеделците машина - господин Теодор Лееб. Той отдели няколко минути, за да разкаже повече специално за читателите на вестник "Български Фермер". Не всеки ден получаваш такава възможност - да почерпиш информация директно от източника. Ето какво разказа за себе си господин Лееб.

- Получих средно образование със специалност "Селскостопанска техника". Завърших висше техническо училище по машинно инженерство.

Още от самото начало познавам на практика земеделската техника, а в последствие я изучих и на теория. След завършването на висшето си образование започнах да се занимавам с развойна дейност. Имах специализирани поръчки от различни клиенти, които трябваше да докараме до серийни машини. Това беше и пътят, по който започна съвместната ни работа с фирма HORSCH още през 1994 г. През всичките тези години работим заедно, а накрая се получи и едно съвместно дружество. Сливането на фирмите Leeb и HORSCH се случи официално през 2011 г.

- Как се развива работата ви оттогава и как се интегрира в производството на фирма HORSCH техниката за растителна защита?

- Тук има малко предистория. През 1999 г. получихме задача от фирма HORSCH да разработим самоходна пръскачка с 8000-литров резервоар. За онова време това беше много смело.През онези години самоходните пръскачки бяха с обем на резервоара не повече от 4000 литра. Ние приехме това предизвикателство и през 2001 г. бяхме готови с прототипа. Трябваше да решим този прототип ще стане ли серия или ще си остане прототип. По това време при фирма HORSCH имаше изключително покачване на производството както при почвообработващата, така и при сеещата техника. По тоза причина тогава беше отложено започването на серийното производство на тази машина. Но се намериха клиенти, които отдавна чакаха такава пръскачка. Те се обърнаха към мен и ме помолиха да я направя. През 2003 г. проектът беше продължен под марката Leeb. Разбира се, това беше след получаването на съгласие от страна на фирма HORSCH Така неусетно и постепенно навлязахме в производството на растително-защитната техника. В началото купувахме някои от компонентите на пръскачката, като например щангите. Но видяхме, че изискванията стават все по-големи и по-специфични по отношение на качество и скорост на работа и т.н., така че през 2008 г. решихме, че трябва сами да си произвеждаме щангите.

Както и системата за автоматично водене на щангите. В края на 2009 г. започнахме производството на прикачни машини. Вече можехме да продложим цялостен комплект от машини за големите стопанства.

Това което ни липсваше обаче беше пласментната и сервизна мрежа в цяла Европа. Така ни дойде идеята, че най-добрият и бърз начин да получим такава мрежа е да се обединим с фирма HORSCH, която по това време вече се беше наложила стабилно на европейския пазар. А и самите продукти бяха много подходящи едни за други. Освен всичко друго имаме и прекрасни лични отношения с господата Михаел и Филип Хорш. Познавам ги от 15-годишен. Така че много бързо решихме условията за съвместната ни работа и всички останали подробности.

- Какво от вашите продукти се предлагат на българския пазар?

- Ние имаме 4 продуктови серии. Прикачните машините включват 2 модела. Единият е LT с обем на резервоара от 4000, 5000 и 6000 литра, които се предлага и с по-обикновено оборудване. Вторият модел е с обозначението GS и е с 6000, 7000 и 8000-литров резервоар от неръждаема стомана. Този модел е предназначен за големи стопанства, които не се нуждаят от самоходни пръскачки.

При самоходните пръскачки имаме отново 2 модела. Моделът PT 280 е с 8000-литров резервоар. Това е класическата самоходна пръскачка за Северна Европа, където не се отглеждат слънчоглед и царевица и няма изисквания за просвета на пръскачката. И вторият модел е РТ 330, който го има и тук на изложението БАТА АГРО 2016. Той е замислен за Южна Европа, където се отглеждат слънчоглед и царевица и съответно е необходим по-голям просвет на пръскачката.

За българския пазар при прикачните машини е подходящ моделът LT. Той е с по-обикновено оборудване. Под обикновено оборудване обаче не бива да се разбира компромис в опръскването. При самоходните пръскачки за българския пазар е подходящ без съмнение моделът РТ 330. Той е предназначен за стопанства, които изискват голяма производителност и съответно голям просвет.

- Какво повече и по-различно получават фермерите, закупили пръскачка на HORSCH Leeb, в сравнение с останалите машини, които се предлагат на пазара?

- Фермерите трябва да разберат, че пръскачката не е само средство да се излее някаква течност. Голяма част от земеделците все още смятат, че препаратът е този, който върши работата. По принцип е така, но през времето от когато капката излиза от дюзата и достига до обекта на опръскване се случват доста неща. За да бъде максимална ефективността на препарата, е много важно да се разбере каква е точно технологията на опръскването. От наша гледна точка има два основни принципа, които трябва да бъдат спазени. Единият е да се получат колкото е възможно по-малко загуби по време на опръскването. И вторият е да оптимизираме качеството на самото опръскване.

От къде идват загубите? Едната от причините е отвяването на капката. Втората е погрешното пръскане. Например, фунгицидът не попада върху почвата, а върху растението. Ако сумираме загубите от отвяване и неправилно пръскане, стигаме често до 50 % загуба от самия препарат. Това е лудост! Половината от преарата отива буквално на вятъра. Да се замислим как да намалим до минимум тези загуби беше основната ни задача, когато проектирахме пръскачките. Другата ни основна задача бе да направим самото опръскване по-качествено. Не просто да намалим загубите, а едновременно с това да подобрим качеството. Преминахме дълъг период, през който изпробвахме различни идеи, правихме тестове и различни други изпитания, докато достигнем до оптималното решение.

Третата точка, която беше не по-малко важна за нас е ефективността на пръскачката -как да повишим производителността. Това е много важно, защото пръскането не може да се прави по всяко време, много рядко условията са подходящи за този така важен технологичен процес. Има четири параметъра, които са водещи по отношение на това как да се повиши производителността. Единият е обемът на резервоара. РТ 280 е с 8000-литров резервоар, а РТ 330 с 5000 литров - и двата от неръждаема стомана - едни от най-големите на пазара Второто условие за висока производителност е размерът на щангите. Тук ние достигаме до 42 метра.

Третото условие за производителността е разбира се работната скорост. Много мислихме как може пръскачката да се движи по-бързо. Няма проблем да караш бързо по полето, но трябва да успееш при това да държиш щангите изключително стабилно. Четвъртото нещо, което води до повишаване на производителността е логистиката около самата пръскачка.

Как да направим така, че пръскачката да работи, а не да бъде само едно транспортно средство? Да намалим времето за пълнене. Как водата и препаратите да достигат по най-бързия начин до пръскачката. И тук също намерихме няколко добри решения.

- Какво е необходимо, за да създадеш една такава машина?

- Смелост. Много свободна мисъл. Да имаш смелостта да опиташ да направиш нещо различно и да заобиколиш статуквото. Естествено, и много добри технически познания. И нещо особено важно - изключително близък диалог с клиентите, за да знаеш какво очакват и какво им трябва. Много от машините на HORSCH са създадени точно така. Не защото някой търговец е казал - от това имаме нужда, а защото сме имали смелостта да погледнем малко напред в бъдещето.

HORSCH LEEB 330 PT

HORSCH прави революция при управлението на крилата по време на пръскане, осигурявайки прецизно и спокойно водене над растенията. Този вид активно управление е уникално, патентовано и поставя основата за пръскане на възможно най-близко разстояние от растенията. Воденето на крилата според контура на терена е възможно едва тогава, когато те не са свързани с шасито. По този начин се избягват всички сътресения, които по време на движение рефлектират чрез шасито върху крилата. Регулирането скоростта при копиране на терена ана крилата при тежки условия също става много бързо. Това прави възможно прецизно пръскане с минимални отклонения. Вятър и термични фактори могат да бъдат сведени до минимум.

Новата концепция аза управление и водене на крилата на HORSCH LEEB е комбинация от положителните качества от двата типа окачване на щангите като са елиминирани недостатъците. Крилата са окачени почти до центъра на тежеста. Така се избягват центробежните сили, акоито например при завои влияят върху позицията им. Свободното окачване и леността прави позицията на крилата стабилна и при големи неравности. За да може да се управляват свободно окачените крила по време на работа, е разработено управление, което позволява да бъдат насочени сили акъм тях, които да позволят копиране контура на терена. Стана възможно крилата да останат свободни въпреки насочване на сила към тях ас помощта на два хидроцилиндъра. Постигнато е чрез регулатор, който следва движението на пръскачката ав реално време и така предотвратява влиянието на смущаващи сили върху движението на крилата. За да следват контура посредством регулатора, се упражнява точно изчислен натиск върху еластомер, който ускорява аротацията на крилата. Малко преди да се достигне желаната позиция, се задейства противоположния еластомер, за да спре ротацията. При този процес непрекъснато се измерва и подържа позицията на регулиращия цилиндър, за да бъде компенсирано люлеенето на пръскачката. Всичко това е осъществено благодарение на изключително бързо задействащ се пропорционален хидравличен вентил и иновативен Software за управление чрез ажироскопна сензорика.

Системата за свободно окачване на крилата близо до центъра на тежестта в комбинация с новата електроника позволи сигурно пръскане с минимални отклонения. Чрез тази система е възможно стабилното водене на крилата при височина по-малка от 40 см и при високи скорости на пръскачката.

Самоходната пръскачка Leeb PT 330 има 6-цилиндров двигател с 330 к.с. с водно охлаждане. Управлението е електрохидравлично за 4-те колела , задвижването е безстепенно хидростатично с изцяло разработена от HORSCH система на управление, която позволява скорости от до 30 км/ч на полето и до 60 км/ч на шосето. Машината е със самостоятелно хидравлично окачване на всяко колело, което се регулира безстепенно от 2,25 до 3 м ширина. Просветът е от 1,4 до 1,6 м и също се променя безстепенно.

Резервоарът за разтвора е с обем от 8000 л., а за чиста вода 500 л., а мощността на помпата е 1000 л/ мин. Измиването на резервоара става изцяло автоматично посредством системата CCS (Continuous Cleaning System). Предлага се с размер на щангите от 30 до 42 м.

Предлага се голям избор на комбинации от дюзи от 1-0 (на всеки 50 см една дюза) до 4-2 (на всеки 50 см 4 дюзи и на всеки 25 см 2 дюзи) и тяхното и по отделно автоматично включване и изключване.