Кравето мляко има приятен леко сладникав вкус, но животновъдите знаят, че понякога издоеното мляко може да е горчиво. Причините за това са няколко. Първата е свързана с храненето и затова пастирът трябва да следи какви треви има на пасището където пасат животните. Наблюденията показват, че ако животните се наядат с определени растения, млякото им ще горчи. Към тях се отнасят:

пелинът;

вълчата ябълка;

обикновената злина (злолетница);

много видове лук и чесън;

равнецът;

офиката.

Млечната суровина придобива специфичен вкус когато кравата яде копър, ким, анасон.

Опитни животновъди обаче твърдят, че ако кравата специално търси да пасе пелин, по този начин тя се отървава от глисти или пък ползва горчивото растение за профилактична мярка.