Ваня Велинска наш. спец. пратеник в Свищовско

Традиционно фирма Лимагрейн залага опитни участъци в полетата на кооперация Земеделец 93 в с. Козловец, Свищовско. И това съвсем не е случайно. Не е тайна, че ежегодно в стопанството се отчитат много високи добиви при всички култури, които отглеждат. Разговаряме за резултатите от тазгодишната реколта при есенниците с Тодор Тодоров, председател на кооперацията.

Поне в нашия район годината бе изключително лоша за всички есенници, споделя той. Есента бе мека и продължителна, буквално до Нова година имаше вегетацията при пшеницата и рапицата. Последва мека и кратка зима, а после студена пролет. Всичко това стресира младите растения. Допълнително влажната пролет провокира развитието на много болести, което наложи да пръскаме повече, а така и да направим допълнителни разходи.

Безспорно трудната година оказва влияние и добивите в земеделската кооперация са по-ниски от миналогодишните. Например средните добиви от рапица са около 400 кг/дка, а през 2015 г. - 470 кг/дка. На деможътвата, на която присъстваме, резултатите са много добри: Арсенал - 466 кг/дка, Артога - 400 кг/дка, Астроном - 386 кг/дка, Аризона - 413 кг/дка.

Познавам много добре качествата и възможностите на селекцията на Лимагрейн, споделя Тодор Тодоров. От години работя с хибридите им, при всички полски култури. А щом продължавам да ги сея, значи съм доволен от тях. Като фермер ми е ясно, че природата ни изправя пред много предизвикателства и не може да очакваме отлични резултати всяка година. Това обаче ни амбицира да търсим по-добри решения при отглеждането на културите, за да може да сме максимално ефективни при производството им.

Семената са най-важният фактор, който определя успешното земеделие. Затова и в кооперацията подбират семена и хибриди, които дават не само високи добиви, но и имат стабилно представяне в неблагоприятни години, каквато беше тази, и каквито често се случват напоследък.

При пшеницата залагаме основно на селекцията на Лимагрейн, коментира председателят на кооперацията. Този сезон от Авеню ожънахме 750 кг/дка, от Анапурна 730 кг/дка, базови от Авеню - 800 кг/дка. За съжаление, тази година българските сортове, които бяхме засели, се провалиха. Не само аз, но и много от колегите в района, като си говорим, става ясно, че от следващия сезон ще залагаме изключително на чужда селекция.

В кооперацията със сигурност ще предпочетем сортовете пшеница на Лимагрейн както и техните хибриди при рапицата. Това са двете ни култури с най-сериозни площи - рапицата 6 000 дка, а пшеницата - 6 500 дка, които ще запазим и през следващия сезон.

Тава, разбира се, е логичен бизнес ход от страна на фермерите. При постоянно растящите разходи за производството на растителната продукция, нормално е да се търси по-добра оптимизация.

А едно от важните условия са качествените сортове и хибриди, които да могат да гарантират добра реколта и при не много благоприятни условия.

В земеделската кооперация са заложени и опитни участъци с царевица и слънчоглед на най-подходящите хибриди за района.

Подбрали сме по-малко хибриди, но такива, от които фермерите от региона могат да получат високи добиви коментира Радостин Вушков, търговски мениджър на Лимагрейн за региона. Заложили сме и някои нови, които са експериментални, но са с голям потенциал.

Засега пролетниците се развиват много добре, но ни трябва малко дъжд, споделя Тодор Тодоров. Все пак е рано да се коментира, защото до жътва има много време.